Πεδίο... δόξας λαμπρό για τον θρησκευτικό τουρισμό!

on .

EKKLHSIA MONASTHRI

Mπορεί η περσινή χρονιά να χάθηκε τουριστικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της για την Ήπειρο, όμως οι οιωνοί για φέτος είναι καλύτεροι και, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, θα υπάρξει ανάκαμψη του κλάδου σε όλη τη χώρα.
Όσον αφορά ειδικότερα την περιοχή μας, αυτή μπορεί να αποτελέσει γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης της στον συγκεκριμένο τομέα. Ανάμεσα στα άλλα, ο θρησκευτικός τουρισμός εμφανίζει πολλά περιθώρια «καλλιέργειας», όπως τονίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε το Σωματείο σπουδαστών και αποφοίτων Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας με μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Το πρώτο σωματείο...
Με πρόσκληση του Προέδρου του Σωματείου σπουδαστών και αποφοίτων Θρησκευτικού Τουρισμού Νίκου Σουτόπουλου έγινε η ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, την οποία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Σπύρος Σουρέλης, ο Αντιπρόεδρος Στάθης Σιούτης, ο Ταμίας Δημοσθένης Πατερούσης και τα μέλη Έφη Εξάρχου και Γιώργος Τάσσος.
Ο κ. Σουτόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά αυτής της ειδικής εναλλακτικής μορφής του θρησκευτικού τουρισμού για την βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της Ηπείρου, μιας περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον αλλά και σημαντικούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τουριστικούς πόρους, όπως είπε, στάθηκε στον σημαντικό σταθμό της ίδρυσης του πρώτου, πανελλήνια, Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων με έδρα τα Γιάννενα. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους σκοπούς της επαγγελματικής ανάπτυξης του Σωματείου αλλά και το πρόγραμμα σπουδών θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης των σπουδαστών της ειδικότητας στο ΔΙΕΚ Ιωαννίνων και όλης της χώρας, που οδηγούν στην πιστοποίησή τους ως εξειδικευμένους συνοδούς για τα θρησκευτικά μνημεία (χριστιανικά μνημεία βυζαντινά και μεταβυζαντινά και αλλόθρησκα ισλαμικά και εβραϊκά).

Θρησκευτικές διαδρομές
Στη συνέχεια το Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Κατερίνα Ιωαννίδου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διαδρομές αρχαιολογικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος στην περιοχή των Ιωαννίνων, των Ζαγοροχωρίων, της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων για τις ανάγκες συνοδείας και ξενάγησης, οι οποίες κέρδισαν το ενδιαφέρον των ξενοδόχων.
Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων που οδήγησαν στη διατύπωση καινοτόμων προτάσεων για την ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα σε τοπικούς φορείς τουρισμού της Ηπείρου (Μητροπόλεις, Περιφέρειας, Δήμων, Ενώσεις Ξενοδόχων, τουριστικά πρακτορεία, κ.ά.) για την προβολή αυτού του ειδικού τουριστικού προϊόντος, που, όπως τονίστηκε, «μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, με τα ήπια τουριστικά χαρακτηριστικά μιας αειφόρου πορείας στο μέλλον».