Θεία λειτουργία ξανά μετά 53 χρόνια σε ερειπωμένο ναό της Αλβανίας

on .

naos alvania

• Συγκινητικές και πρωτόγνωρες οι στιγμές και απόδειξη ότι η πίστη δεν σβήνει με τους διωγμούς, όσο και αν την πολεμούν ζει στις καρδιές.

Μετά από 53 ολόκληρα χρόνια (1967-2020), παραμονή της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των Ασωμάτων Δυνάμεων, 8 Νοεμβρίου 2020, τελέστηκε για πρώτη φορά ακολουθία (εσπερινός) στο γκρεμισμένο ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην περιοχή Ντούκας - Πάτος του Φίερι Αλβανίας.
Καθαρίστηκε ο χώρος, προετοιμάστηκε κατάλληλα και ο ιερέας Δημήτριος Λόσι και οι πιστοί, που συμμετείχαν, σε ακολουθία μέσα στα χαλάσματα, ένιωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Το 1967 αυτή η εκκλησία είχε μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο από το αθεϊστικό καθεστώς. Όταν έπεσε η τυραννία ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ντούκας - Πάτος μετατράπηκε σε οικία από κάποια οικογένεια. Από τη φθορά του χρόνου όμως και την εγκατάλειψη το κτίσμα κατέπεσε και η οικογένεια αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Έτσι, ακούστηκαν ξανά ψαλμωδίες στο εσωτερικό του.
Μέσα στα χαλάσματα οι πιστοί κατάλαβαν ότι όχι μόνο σε χρυσοποίκιλτους ναούς, αλλά σε όποιον ιερό τόπο, έστω και χωρίς φώτα, και χωρίς καλλιμάρμαρη τράπεζα και χωρίς ιστορημένους θόλους, ο Θεός κατοικεί και κάνει χαρούμενες τις ψυχές των ακολούθων Του.
Η. Μ.