Παρεμβάσεις συντήρησης Ορθόδοξων ναών και μνημείων στην Αλβανία

on .

EKKLHSIA ALBANIA EPISKEYH

• Το κύριο και ουσιαστικό βάρος της συντήρησης μνημείων στην Αλβανία, έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, που για το σκοπό αυτό έχει συστήσει και εξειδικευμένο τμήμα, που χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μεθόδους.
Ωστόσο παρεμβάσεις συντήρησης των ναών κάνει και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού της γειτονικής χώρας.
Στο πλαίσιο αυτός συντηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα ναοί-μνημεία στην περιοχή του Φίερι, αλλά και στο Βεράτι...
Έγιναν αλλαγές σε στέγες, τοιχοποιΐες, καθαρισμοί και άλλες απαραίτητες εργασίες.
Μεταξύ άλλων ανακαινιστικά έργα πραγματοποιήθηκαν, όσον αφορά την περιοχή Φίερι, στους ναούς αγίου Νικολάου Krutje, αγίου Νικολάου Vanaj, Παναγίας Bishqethem, αγίας Παρασκευής Hoxharë κ.λπ.
Επίσης και στο μεταβυζαντινό ναό του αγίου Δημητρίου στο Κάστρο Βερατίου, που κτίστηκε το 17ο αι., υπήρξε αποκατάσταση, που ήταν αναγκαία γιατί από τη φθορά του χρόνου είχαν προκληθεί πολλές ζημιές. Η σημασία των ναών-μνημείων στην Αλβανία, που δεν είναι λίγοι είναι μεγάλη όχι μόνο ως λατρευτικών χώρων, αλλά και ως συμβόλων της Ορθοδοξίας στο πέρασμα του χρόνου.
Κάτι, που τους δίνει το ιστορικό βάθος τους, καθώς υπήρξε καιόμενοι βάτοι του ιερού σκοπού, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το ανακύλισμα της ζωής και την αποτίναξη κάθε μορφής τυραννίας, μέσα από την ύψωση της ελεύθερης βούλησης.
Το σύγχρονο μήνυμα από αυτούς τους ναούς, που υπήρξαν τα αγκωνάρια της Ορθοδοξίας σε χαλεπούς καιρούς, είναι ότι χωρίς Θεό ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει ησυχία και γαλήνη.
Η.Μ.