Αποκαταστάθηκε και πάλι το μνημείο του Λ. Μαβίλη!

on .

MNHMEIO MABILH

• Αποκαταστάθηκε πλήρως το μνημείο του ήρωα ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς σκοτώθηκε ψηλά, στον Δρίσκο, πολεμώντας εναντίον των Τούρκων τον Νοέμβριο του 1912! Κι αυτό χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά Γιαννιώτη μαρμαροτεχνίτη, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε από την είδηση ότι άγνωστοι δράστες βεβήλωσαν το μνημείο πυροβολώντας και σπάζοντας τις μαρμάρινες πλάκες του.
Ο λόγος για τον Βασίλη Γκάλγκο, ιδιοκτήτη επιχείρησης μαρμάρου της πόλης μας, ο οποίος προθυμοποιήθηκε να αποκαταστήσει αφιλοκερδώς το μνημείο του σπουδαίου αγωνιστή στον Δρίσκο. Έστειλε λοιπόν μήνυμα στον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα κι εκείνος τον παρέπεμψε στην 8η Ταξιαρχία, καθώς το μνημείο ανήκει στη διαχείριση της Εθνοφυλακής.
Παρουσία λοιπόν εκπροσώπου της φιλοτέχνησε καινούριες πινακίδες, ίδιες με αυτές που στόλιζαν το πέτρινο μνημείο, τις οποίες και τοποθέτησε ξανά σ’ αυτό, αποδεικνύοντας με το παράδειγμά του ότι σ’ αυτόν τον τόπο δεν υπάρχουν μόνο βάνδαλοι, αλλά και πολίτες με ευαισθησία και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς το σύνολο, που αξίζει μίμησης!
Τρύπησαν τη σημαία…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σκάγια που έριξαν οι βάνδαλοι στο μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη διαπέρασαν το πορτάκι στη βάση του, όπου είναι τοποθετημένα τα οστά του ήρωα και τρύπησαν την ελληνική σημαία με την οποία αυτά είναι τυλιγμένα!
Αυτό είναι το δεύτερο μνημείο για τον ήρωα ποιητή στο σημείο όπου εκείνος σκοτώθηκε. Το πρώτο είχε κατασκευαστεί το 1933 στον Δρίσκο, όμως το 1967 υπέστη σοβαρές ζημιές όταν χτυπήθηκε από κεραυνό. Τελικά, στον χώρο αυτό κατασκευάστηκε το 1976 νέο μνημείο αφιερωμένο στον Μαβίλη και τους συμπολεμιστές του.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ