Τιμήθηκε από το Δ. Ιωαννιτών η μνήμη των 16 εκτελεσθέντων στο Σταυράκι

on .

stayraki
• Σε μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών τίμησε τη μνήμη των 16 εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 στα Γιάννενα.
Εβδομήντα δυο χρόνια μετά οι οικογένειες των εκτελεσθέντων συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.
Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, στην οποία ανέφερε ότι η ιστορία διδάσκει. «Τους εμφυλίους τους πλήρωσε – και τους πληρώνει – η χώρα μας. Ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε και την πρόσθετη και πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού, ο λόγος του Θουκυδίδη ‘έργω και δηλούσθαι τας τιμάς’ εύγλωττα υποδεικνύει και το περιεχόμενο του χρέους μας προς τη θυσία σας: Δικαιωματικά είμαστε κληρονόμοι του λαμπρού αρχαιοελληνικού πολιτισμού που στάθηκε το θεμέλιο ολόκληρο του δυτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να αναλάβουμε το χρέος έμπρακτα να εφαρμόσουμε και τις υποθήκες που ο πολιτισμός αυτός μας παρέδωσε. Αν πράγματι θέλουμε να φράξουμε οριστικά τη διαιώνιση του κακού εαυτού μας ας τον κάνουμε προμετωπίδα της συνέχειάς μας. Αυτό είναι το χρέος μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο.
Η Μ. Τζούφη
 Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε σύντομη δήλωσή της ότι «όλες και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ενεργή, ειδικά σήμερα που επαναφέρεται ο διχαστικός εμφυλιοπολεμικός λόγος. Μόνον έτσι η θυσία των αγωνιστριών και των αγωνιστών θα έχει νόημα….».