Ικανοποίηση Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων για τις «Κύκλες»

on .

kykles

• Την ικανοποίηση τους εκφράζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων και ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Θεοχάρης για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία εντάσσει το χορευτικό δρώμενο «Kύκλες» των Χουλιαράδων και της Βαπτιστής στο Εθνικό Ευρετήριο άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ομίλου, «η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής «παράδοσης» των δύο χωριών αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, όπου παλαιότερα τελούνταν το συγκεκριμένο χορευτικό δρώμενο, έρχεται να επικυρώσει θεσμικά τη συνεχή και μεθοδική προσπάθεια του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων στην καταγραφή, αναβίωση και προβολή του εθίμου».
Πρόσφατα εξάλλου το Δ.Σ. του Χορευτικού Ομίλου Χουλιαράδων υπό τη επίβλεψη του Λαογράφου και χοροδιδασκάλου Β. Ράπτη προχώρησε στην ηχογράφηση των φωνητικών τραγουδιών που πλαισιώνουν το δρώμενο και δεν είχαν ηχογραφηθεί μέχρι σήμερα. Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι, όπως αναφέρεται, να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη έκδοση της τοπικής τραγουδιστικής «παράδοσης» που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και θα προβάλει την ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά των Τζουμέρκων.
Αρωγός στην προσπάθεια του Χορευτικού Ομίλου στέκεται ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ενώ σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της όλης προσπάθειας από την πολιτεία είχε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Λάμπρου ο οποίος, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης και προώθησης των απαραίτητων στοιχείων που τεκμηρίωναν τους σημαντικούς λόγους ένταξης του χορευτικού δρωμένου στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας.