Επαναπατρίστηκε μια ακόμη εικόνα από την Καλουτά Ζαγορίου!

on .

EIKONA KALOYTA ZAGORIOY 4 8 20

• Δεκαπέντε χρόνια μετά την κλοπή της από ιερόσυλους, η εικόνα με τη βάπτιση του Χριστού που υπήρχε στο δωδεκάορτο του τέμπλου της Ιεράς Μονής Κοίμησης Θεοτόκου Βισοκού στον Καλουτά Ζαγορίου, επαναπατρίστηκε πριν λίγες ημέρες.

Η εικόνα είχε κλαπεί το Σεπτέμβριο του 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες και εντοπίστηκε να πωλείται τον Ιούνιο του 2017 σε γκαλερί του Λονδίνου.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Πολιτισμού, χρειάστηκε παρέμβαση των συναρμόδιων υπηρεσιών και της Πρεσβείας της Ελλάδος ώστε να αποσυρθεί από τον κατάλογο των προς πώληση έργων, αλλά και μεσολάβηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, η οποία υποχρέωσε την γκαλερί να την κρατήσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να ταυτοποιηθεί με την κλεμμένη εικόνα από το Βισοκό.
Οι υπεύθυνοι της γκαλερί υποστήριζαν πως πρόκειται για αντίγραφο, όμως η από την πίσω όψη της εικόνας που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της προέκυπτε ότι ο φορέας της εικόνας της Βάπτισης είναι σε δεύτερη χρήση. Η πίσω όψη φέρει απολεπισμένες παραστάσεις αγίων, σε διάχωρα, τα οποία παραπέμπουν σε τμήμα επιστυλίου τέμπλου. Η σχετική έρευνα απέδειξε ότι η εικόνα της Βάπτισης είναι ζωγραφισμένη στον ίδιο τεμαχισμένο φορέα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία άλλων δύο εικόνων, οι οποίες είχαν κλαπεί από το ίδιο μνημείο και για τις οποίες υπάρχει εμπλοκή ατόμων που ήδη βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη.
Η μία εντοπίσθηκε σε άλλη γκαλερί στο Λονδίνο και επαναπατρίσθηκε στις 13 Απριλίου 2011, ενώ η δεύτερη ανακτήθηκε κατόπιν κατάσχεσης εντός ελληνικού εδάφους. Η πίσω όψη τους αποτελεί συνέχεια αυτής της εικόνας της Βάπτισης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, «ο επαναπατρισμός ενός ακόμη κλεμμένου εκκλησιαστικού κειμηλίου από την περιοχή της Ηπείρου, τα μνημεία της οποίας επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την τελευταία εικοσιπενταετία από οργανωμένα κυκλώματα που δρούσαν στην περιοχή, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα επαναπατρισμών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, είκοσι μία 21 εικόνες εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και επαναπατρίστηκαν από το 2009 ως σήμερα». Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των εικόνων ξεκίνησε όταν ο νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανάρτησε στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια της Περιφέρειας Ηπείρου φωτογραφίες με τις κλεμμένες εικόνες από το Ζαγόρι και από άλλες περιοχές για τις οποίες υπήρχε φωτογραφικό υλικό και έτσι δόθηκε το έναυσμα και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να ενεργοποιηθούν και παράλληλα να προκύψουν και «κενά» που υπήρχαν στην διαδικασία δήλωσης των ιδιωτικών συλλογών, που αποτελούν και τη μέθοδο «νομιμοποίησης» των εξαγωγών εικόνων και προς πώληση.

Σε αναμονή της δίκης…
Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό των πρώτων κλεμμένων εικόνων, άρχισε να «ξετυλίγεται» και το «κουβάρι» των ιεροσυλιών στα μοναστήρια και τους ναούς της Ηπείρου, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος, που οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορούμενου πέντε άτομα -μεταξύ των οποίων και αρχιμανδρίτης. Η δίκη είχε οριστεί για πέρυσι το Νοέμβριο, αναβλήθηκε για τον περασμένο Ιούνιο και τώρα έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Το Υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι εκκρεμεί η διεκδίκηση δύο δεσποτικών εικόνων από την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Μακρίνο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, οι οποίες εντοπίστηκαν τον Απρίλιο του 2020 να πωλούνται από οίκο δημοπρασιών, στη Γερμανία. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό τους.