ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Έχει προοπτικές ανάπτυξης στο Ζαγόρι

on .

THRISKEYTIKOS TOYRISMOS

• Ύστερα από σχετική πρόσκληση από τον Αντιδήμαρχο Ζαγορίου, υπεύθυνο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, κ. Ιωάννη Τσαπάρη στο Σωματείο Σπουδαστών και Αποφοίτων «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζαγορίου, στους Ασπραγγέλους και με θέμα: «Ζαγοροχώρια: Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό τους – νέοι δρόμοι στους μοναδικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της Ηπείρου».
Κατά την εισήγησή του στην ημερίδα, που παρουσίασε ο Νίκος Σουτόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου Σπουδαστών και Αποφοίτων «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας), δίχως τη συμμετοχή κοινού λόγω απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού Covid-19, έγινε αναφορά στον θρησκευτικό - προσκυνηματικό τουρισμό (Ν. 4582/2018) και τις Ιερές Αποδημίες κατά το παρελθόν. Επίσης, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρό του οι σκοποί και οι στόχοι του νέο-ιδρυθέντος Σωματείου αλλά και εκτενώς οι επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των αποφοίτων της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού» από το ΔΙΕΚ Ιωαννίνων, ενώ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής, πολιτιστικής και τουριστικής ενότητας της περιοχής των Ζαγοροχωρίων.
Στη συνέχεια, η Κατερίνα Ιωαννίδου (Μέλος του Σωματείου), παρουσίασε συγκεκριμένες διαδρομές με σημαντικά σημεία (στάσεις) επίσκεψης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων (κυρίως 15ου-18ου αι.), που φιλοξενούνται σε διάφορα χωριά της περιοχής του Ζαγορίου και που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος στο πλαίσιο μιας οργανωμένης μονοήμερης/πολυήμερης περιήγησης θρησκευτικού τουρισμού ή και προσκυνήματος με τη συνοδεία/ξενάγηση των νέων αυτών επαγγελματιών στο χώρο του θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων για την περιοχή της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Η Κατερίνα Ιωαννίδου ως Ιστορικός-Αρχαιολόγος, ολοκλήρωσε την εισήγησή της με αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Καπεσοβιτών αγιογράφων/ζωγράφων, που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή Ζαγορίου και Β.Δ. Ελλάδας κατά τον 18ο-19ο αι. και αγιογράφησαν αλλά και διακόσμησαν με την παραδοσιακή τέχνη τους πολλούς ιερούς ναούς και μονές της περιοχής μας.
Επίσης, παρέμβαση έκανε και ο Παύλος Καραγιάννης (ταμίας του Σωματείου).
Εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου, πέρα από τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Τσαπάρη, παρευρέθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ζαγορίου Ελευθέριος Ζαρκάδας και Δημήτριος Φερεντίνος, ενώ την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων εκπροσώπησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Τραϊκάπης και ο Αρχιδιάκονος π. Βησσαρίωνας Βακάρος. Επίσης, την Ένωση Ξενοδόχων Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (Ε.Τ.Ε.Ζ.) εκπροσώπησε ο Νίκος Βράκας (Πρόεδρος) και ο Νίκος Κουτσούπας (Μέλος), ενώ το εξωραϊστικό Σύλλογο Παπίγκου «Το Πάπιγκο» ο Δημήτριος Μπίτος.
Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση, που έγινε με διαφάνειες και τη βοήθεια πολυμεσικού προβολέα, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και διάλογος με σκοπό τη διερεύνηση των βέλτιστων τρόπων ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή του Ζαγορίου και την καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υπερπήδηση των αντικειμενικών δυσκολιών, ώστε να δοθεί η κατάλληλη ώθηση σε αυτή τη νέα ειδική μορφή θεματικού εναλλακτικού τουρισμού.
Η εκδήλωση έκλεισε με τοπικές παραδοσιακές γεύσεις στην πλατεία του χωριού και προσδοκίες για στενότερη συνεργατική δράση των φορέων για την ανάδειξη και τουριστική προβολή του Ζαγορίου σε ντόπιους και αλλοδαπούς επισκέπτες.