28 χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου

on .

 

ANASTASIOS PAIDIA

● Η 28η επέτειος της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, στις 2 Αυγούστου του 1992, εορτάστηκε λιτά χθες στα Τίρανα, καθώς η γειτονική χώρα πλήττεται με ένταση από τον κορωνοϊό, με θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Τιράνων.
Συμπροσευχήθηκε ο Μακαριώτατος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ελμπασάν Αντώνιος, Φίερι Νικόλαος, Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.
Μιλώντας προς το εκκλησίασμα ο κ. Αναστάσιος, αναφέρθηκε σύντομα στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, στο πρόβλημα με την υγεία του, αλλά και στον κορωνοϊό.
«Μεγαλώνει η δύναμή μας…»
Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή στα περασμένα, τόνισε ότι όσοι έχουν παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια την πορεία της Εκκλησίας στην Αλβανία έχουν δει χειροπιαστά ένα θαύμα.
Και συμπλήρωσε ότι η ανασύσταση και αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας «είναι μια πραγματικότητα. Μέσα σε μια φοβερή ερημιά, πολύ σκληρή πολλές φορές. Δεν είχαμε καθόλου τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις πνευματικές και υλικές ανάγκες του λαού μας, ο Κύριός μας, όμως, με τρόπο θαυμαστό έδινε συνεχώς λύσεις. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως ξεκινήσαμε, σε μια Εκκλησία χαλασμένη, ενώ σήμερα ζούμε όλη αυτή την άνθηση και καρποφορία. Μαζί με την ευγνωμοσύνη μας στο Θεό, μεγαλώνει και η δύναμή μας προς Αυτόν».
Μάλιστα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, αλλά και τους πιστούς, για ό,τι πολύτιμο επιτεύχθηκε αυτά τα χρόνια.
Όλα ξεπεράστηκαν…
Κάνοντας λόγο για την υγεία του, υπογράμμισε πως «τις τελευταίες 36 ημέρες αντιμετώπισε κάποια δοκιμασία ο Αρχιεπίσκοπος. Δόξα τω Θεώ, όλα ξεπεράστηκαν. Επειδή εδώ στην Αλβανία έχουμε πολλά βουνά, όταν κατεβαίνουμε στις χαράδρες, πρέπει να βρίσκουμε μονοπάτια και να ανεβαίνουμε στα ξέφωτα. Με καινούργιες δυνάμεις, με καινούργια χαρά, με νέες ελπίδες».
Για τον κορωνοϊό…
Αναφερόμενος στην πανδημία επεσήμανε: «Σ' αυτή την περίοδο, που αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες με τον κορωνοϊό, οι αρμόδιες υγιειονομικές αρχές μάς προτρέπουν να τηρούμε τα μέτρα. Το σύνθημα είναι: "Κρατείστε αποστάσεις μεταξύ σας". Εκείνο, που εμείς, πνευματικά μπορούμε να προσθέσουμε είναι: Κρατείστε φυσικές αποστάσεις μεταξύ σας, αλλά δυναμώστε την ψυχική και πνευματική επικοινωνία και επαφή μεταξύ σας. Και ιδιαίτερα δυναμώστε την επικοινωνία σας με το Χριστό, καθώς και με τους άλλους ανθρώπους, που είναι εικόνες του…».
Δεν διέψευσε τις ελπίδες….
Στα 28 χρόνια στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, παρουσιάζει μια πολυποίκιλη προσφορά, εκκλησιαστική και κοινωνική, με οικουμενικές διαστάσεις, που έχει ως αποκορύφωμά της και αποτέλεσμά της την αγάπη, την ειρήνη, την πρόοδο, την αλληλοκατανόηση, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.
Μια προσφορά, που τον ανέδειξε όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, φωτεινό παράδειγμα ήθους και πνευματικότητας
Διαθέτει τα χαρίσματά του, αλλά και τον εαυτό του, αφιερώνοντας θυσιαστικά όλες του τις δυνάμεις, στην οικοδομή, αλλά και στα προβλήματα του λαού.
Οι ελπίδες, που στήριξαν στο πρόσωπό του όχι μόνο οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες, δεν διαψεύστηκαν. Αντίθετα ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους, αφού ο Μακαριώτατος με την ταπεινότητά του, με τον ώριμο λόγο του, με την ενάρετη βιοτή του, με τα αξιοθαύμαστα έργα του σε διάφορους τομείς, αφήνει αποτυπώματα, που ένα-ένα αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Θεού. Αλλά και χαράσσει πορεία, που καρποφορεί πλούσια. Δεν έχει αναδειχθεί τυχαία σε φωτισμένο υπόδειγμα θρησκευτικού ανδρός και ηγέτη.
Η.Μ.