Σύνδεση χρηματοδότησης των ΑΕΙ με αξιολόγηση και πιστοποίηση

on .

AMFITHEATRO FOITHTRIA

• Στα πεπραγμένα του Υπουργείου Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα επόμενα βήματα, αναφέρθηκε η Υπουργός Ν. Κεραμέως κατά την 94η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Μεταξύ άλλων, η υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία της Εθνικής Αρχής νώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με ενισχυμένες αρμοδιότητες αναφορικά με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, στην αξιολόγηση και πιστοποίηση πανεπιστημίων και προγραμμάτων σπουδών, αλλά και στη σύνδεση της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με την αξιολόγηση.
Επίσης ειδική αναφορά έκανε στην απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη διευκόλυνση ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, τη θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, την απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), την αποκατάσταση του Πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, τον εξορθολογισμό διαδικασιών (π.χ. για την ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών, τις μετεγγραφές), καθώς και στην επίλυση δυσλειτουργιών.
Σύντομος απολογισμός
Στον σύντομο απολογισμό της η υπουργός ανέφερε ότι:
-Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ενισχύονται τα Α.Ε.Ι. με νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού (120 άτομα σε λοιπό -κυρίως διοικητικό- προσωπικό), ενώ παράλληλα στελεχώνονται η ΕΘΑΑΕ με 15 νέες θέσεις, ο ΔΟΑΤΑΠ με 13 νέες θέσεις, και για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. συστάθηκαν ήδη 205 νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. και έχουν υποβληθεί προς έγκριση και περαιτέρω θέσεις.
- Διπλασιάστηκε η απορροφητικότητα στις δράσεις ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ τέλος Ιουνίου 2019 και τέλος Ιουνίου 2020: από 20,31% έφτασε σε 40,25%, ενώ οι νέες δράσεις ΕΣΠΑ για τα ΑΕΙ αγγίζουν τα 130 εκ. ευρώ.
- Επιλύθηκαν κρίσιμα οικονομικά θέματα: σχετικά με την παρακράτηση του 7% από τους ΕΛΚΕ, την κάλυψη δαπανών για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την εξασφάλιση χρηματοδότησης Προγράμματος «Κάλλιπος+» για ηλεκτρονικά συγγράμματα. Σημείωσε επίσης τη μείωση κατά περισσότερο από 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Α.Ε.Ι. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
-Προχωρά η συντονισμένη προσπάθεια Πολιτείας και Α.Ε.Ι. για την τοποθέτηση των Ελληνικών Ιδρυμάτων στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ενέργειες για τη συνεργασία με τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής, τη διεύρυνση της συμμετοχής ελληνικών Α.Ε.Ι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα European Universities και διμερείς συνεργασίες με τρίτες χώρες.