«Βέλη» από καλλιτέχνες κατά του Πνευματικού Κέντρου!

on .

PNEYMATIKO KENTRO

• Μετά το ΔΗΠΕΘΕ, η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» στρέφει τα… βέλη της και κατά του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου για αποφάσεις του που έχουν να κάνουν με την επιλογή παραστάσεων και άλλων καλλιτεχνικών παραγωγών που αγοράζει προκειμένου να παρουσιαστούν μέσα στην τρέχουσα θερινή περίοδο.
Κάπως έτσι, δίνει συνέχεια στην «κόντρα» που εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε τοπικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δηλώνουν απαξιωμένοι και τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, ιδιαίτερα τις δομές της που ασχολούνται με τον πολιτισμό.
Το Πνευματικό Κέντρο
Μία σειρά από «αστοχίες» προσάπτει η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» με νεότερη ανακοίνωσή της στη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Όπως αναφέρει, το Διοικητικό Συμβούλιο με προεδρεύουσα την Ελένη Ακονίδου καταρχήν δεν έκανε καμία ανοιχτή πρόσκληση προτάσεων προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης για τη συμμετοχή τους στο θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευμ. Κέντρου, ενώ αποφάσισε την αγορά έξι θεατρικών παραστάσεων από δύο ερασιτεχνικούς ομίλους της πόλης της αρεσκείας του, έναντι 900 ευρώ τη μία χωρίς επίσης να κάνει καμιά ανοιχτή πρόσκληση προς τις υπόλοιπες τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες. «Συμφωνούμε απολύτως με τη στήριξη του ερασιτεχνικού θεάτρου· αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε το ύψος των ποσών, δεδομένου ότι στους ερασιτεχνικού θιάσους τα μέλη τους δεν αμείβονται και πέραν των εξόδων μεταφοράς και ηχοφωτιστικής κάλυψης των παραστάσεών τους αυτό το ύψος της αμοιβής προσεγγίζει το αντίστοιχο επαγγελματικών παραστάσεων», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Η «Πρωτοβουλία» καυτηριάζει επίσης το γεγονός ότι το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου ενέκρινε την αγορά τριών επαγγελματικών παραστάσεων από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων έναντι 450 ευρώ τη μία, τιμή που τη χαρακτηρίζει «παντελώς εξευτελιστική για το Δημοτικό μας θέατρο», συν την κάλυψη εξόδων ενοικίασης χώρου μιας παράστασης επαγγελματικού θιάσου της πόλης ύψους 400 ευρώ.
Παράλληλα, όπως κάνει γνωστό, αγόρασε δύο παραστάσεις κουκλοθεάτρου από επαγγελματίες κουκλοπαίκτες της πόλης έναντι 300 ευρώ τη μία, ενώ αγόρασαν παραστάσεις και συναυλίες από μουσικά και θεατρικά σχήματα εξ Αθηνών έναντι 3.000, 4.000 ή και 6.500 ευρώ εκάστη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών της αντιπολίτευσης.
«Δεν στηρίζει…»
Καταλήγοντας, η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» τονίζει με νόημα: «Το Πνευματικό Κέντρο ακολουθεί πιστά τη γραμμή της Δημοτικής Αρχής για την καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης και πασιφανώς δεν στηρίζει τους καλλιτέχνες του τόπου που αγωνίζονται για να επιβιώσουν» και αναρωτιέται: «Αν βασικός και κύριος στόχος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών δεν είναι η στήριξη των εδώ δημιουργών, τότε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της ύπαρξής του;».
Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της σπεύδει να ξεκαθαρίσει τα εξής: «Σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρούμε πως πρέπει να δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στα Γιάννενα αποκλειστικά εντόπιοι καλλιτέχνες αφού κι εμείς οι ίδιοι πολλάκις έχουμε καλέσει συνεργάτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου να έρθουν εδώ για να δημιουργήσουμε. Οι αντιδράσεις μας δεν προκύπτουν από φαντασιώσεις και επ’ ουδενί από διάθεση αντιπολίτευσης αλλά κυρίως από την ανοίκεια στάση του Δήμου απέναντί μας, ο οποίος με τρόπο εμμονικό συνεχίζει να μας απαξιώνει και να μας αγνοεί, όσο κι αν δημοσίως με περισσή –καθώς φαίνεται– υποκρισία διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως δήθεν βρίσκεται κοντά μας».