Σε «Ηπειρώτικα Πατήματα» ο κιθαρίστας Γιώργος Νάκης

on .

pathmata

• Ο πλούτος της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με τη μεγάλη ποικιλία μελωδικών, ρυθμικών και εκφραστικών στοιχείων του, αποτελεί κατά καιρούς πηγή έμπνευσης πολλών δημιουργών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το έργο «Ηπειρώτικα Πατήματα» για σόλο κιθάρα, του Γιαννιώτη κιθαριστή Γιώργου Νάκη.
Ο ίδιος, παίρνοντας ιδέες από παραδοσιακά μουσικά θέματα της Ηπείρου, δημιούργησε ένα πολυφωνικό έργο, στο οποίο πεντάτονες μελωδίες συνυπάρχουν με μία χαρακτηριστική διακριτική συνοδεία, αξιοποιώντας αρμονικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου.
Το έργο «Ηπειρώτικα Πατήματα» αποτελείται από δύο μέρη: 1) Μοιρολόι, 2) Στην πλατεία του χωριού. Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με το βίντεο – εκτέλεση του έργου, κυκλοφόρησε και η παρτιτούρα του, η οποία εκδόθηκε σε μορφή βιβλίου και διατίθεται στο σύνδεσμο: https://georgios-nakis.blogspot.com/2020/05/guitar-solo-sheet-music.html.
Σύνθεση – εκτέλεση: Γιώργος Νάκης. Σκηνοθεσία: Μενέλαος Συκοβέλης. Το βίντεο γυρίστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων.