ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΜΑΞΙΜΟΣ: Η βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς μας πληγώνει…

on .

AGIA SOFIA

• Έντονες αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προσβάλλοντας ουσιαστικά την οικουμενικότητα του μοναδικού αυτού μνημείου, που είναι και ενταγμένο στην Unesco.
Το θέμα αυτό σχεδόν μονοπωλεί τα τελευταία 24ωρα την παγκόσμια ειδησεογραφία με τον Τούρκο Πρόεδρο να αγνοεί τις διεθνείς αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του!

Ο Ιερώνυμος
Ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα χαρακτηρίζει την απόφαση της Τουρκίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι «η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί».
Μιλώντας στο ΑΠΕ σημείωσε με έμφαση ότι «η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Ο Αναστάσιος
Έντονη ήταν η αντίδραση και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Αναστάσιου αναφέροντας ότι «η απόφαση αυτή ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν την μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών».
Και προσθέτει: «Αυτή η απόφαση μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. Μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει τον ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής. Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς».

Ο Μάξιμος
Παρέμβαση έκανε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος μετά τον Εσπερινό στον ναό του Αγίου Παΐσιου έκανε λόγο για «μία πικρή είδηση που μας πληγώνει και μας στεναχωρεί…».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «567 ολόκληρα χρόνια κατακτήσεως και ακόμα νιώθουν ανασφάλεια, ακόμα θέλουν να αποδεικνύουν ότι είναι οι κατακτητές», προσθέτοντας πως ότι και να κάνουν η Αγιά Σοφιά θα είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας!