Αυξάνουν οι προσκυνητές στη δεντροκκλησιά του Αγ. Παϊσίου

on .

DENTROKKLHSIA PAISIOY 1

• Mε τριήμερες ακολουθίες θα εορταστεί φέτος η μνήμη του Αγίου Παϊσίου τόσο στην Κόνιτσα, όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του όσο και στα Γιάννενα, όπου υπάρχει πλέον ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το σπίτι του Αγίου στην ακριτική κωμόπολη και η Μονή Στομίου όπου ασκήτευσε που προσελκύουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσκυνητές. Σε χωριό της Κόνιτσας και συγκεκριμένα στην Αγία Βαρβάρα, υπάρχει ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου, το οποίο μάλιστα έχει μεταβληθεί με το πέρασμα του χρόνου σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής. Δικαιολογημένα, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο αυτού του είδους!

Μέσα σε δέντρο…
Ο λόγος για την περίφημη δεντροκκλησιά του χωριού Αγ. Βαρβάρα, η οποία βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο. Πρόκειται για ένα μοναδικό χώρο που έφτασε σήμερα να κατέχει την τρίτη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας, με βάση στοιχεία από τον δημοφιλή παγκόσμιο οδηγό «TripAdvisor»!
Η δεντροκκλησιά είναι αυτό που λέει το όνομά της. Ένα εκκλησάκι μέσα σε δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε σπίτια.

Άναβαν φωτιές!
Το δέντρο εσωτερικά είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν, κυρίως από πυρκαγιές, καθώς περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν ή για μπάρμπεκιου, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάστασή του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Τα σημάδια της καταστροφής είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Αν κοιτάξει κάποιος το άνοιγμα ανάμεσα στη μικρή καμπάνα, θα δει το καμένο εσωτερικό και τα κάρβουνα.
Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν πριν λίγα χρόνια χάρη στην ιδέα και πρωτοβουλία κατοίκου της Αγίας Βαρβάρας. Το αδύναμο αλλά ευλογημένο δέντρο σώθηκε, θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δεντροκκλησιά, έναν προσκυνηματικό τόπο προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου. Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα, ενώ στο εσωτερικό της όπου χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μια εσοχή στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μία εικόνα του Χριστού, μία της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

DENTROKKLHSIA PAISIOY 2

Ένα στολίδι
Μάλιστα, το δέντρο έχει πρασινίσει πάλι και αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια, δηλαδή τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο και προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Ακριβώς δίπλα στη δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ στα ογδόντα μέτρα (έχει σήμανση και μονοπάτι) υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε επίσης από την περιοχή.