«Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» σήμερα (9.30 μ.μ.) στο Θερινό Σινεμά

on .

cinema

• Την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας» (2010, Διάρκεια: 97') προβάλλει το Θερινό Σινεμά του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, σήμερα, Δευτέρα και ώρα 9:30 μ.μ., στην αυλή του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής».
Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Βογιατζής, Νίκος Κουρής, Αλεξία Καλτσίκη.
Μια αλλιώτικη Αθήνα ξεπροβάλλει μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο σκηνοθέτης μάς «ξεναγεί» στα χρώματα, στα αρώματα και τις γεύσεις της πόλης που συνήθως προσπερνάμε βιαστικοί. Με αυτή την ταινία ολοκληρώνεται η άτυπη τριλογία του Παναγιωτόπουλου για την Αθήνα που είχε ξεκινήσει με το «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» και το «Delivery». Η ταινία βασίζεται στο πεζογράφημα του Σωτήρη Δημητρίου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας».
Υπόθεση
Ένας συγγραφέας, κλεισμένος στο σπίτι του, γράφει για έναν αλαφροΐσκιωτο νεαρό, ο οποίος περιφέρεται στην Αθήνα και δοκιμάζει τα φρούτα της. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό ύμνο στις ξεχασμένες ωραίες γωνιές μιας γκρίζας πόλης που επιφυλάσσει εκπλήξεις σε αυτόν που θα την περπατήσει: στο Κολωνάκι επιβιώνουν ακόμη γλυκά σύκα, στο Φάληρο ρόδια και μανταρίνια, στην παραλιακή φραγκόσυκα, ενώ σε όλους τους δρόμους υπάρχουν διάσπαρτες μουριές.
Και την Πέμπτη
«Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι»
Την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» (2012, Διάρκεια: 101'), με τους Σεμπάστιαν Κοχ, Κατρίν Ντενέβ, Τζον Κλιζ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκη Λαζόπουλο, προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, την Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 9.30 μ.μ. Η προβολή της ταινίας, είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 25 Ιουνίου, αλλά ανεβλήθη λόγω βροχής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η ιστορία του πειρατή, πλούσιου εμπόρου κι εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, έτσι όπως την διηγούνται το 1825 ένας πιστός σύντροφός του σε μια παρέα παιδιών κι ένας διπλωμάτης στο διευθυντή του λοιμοκαθαρτηρίου Ζακύνθου.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης ξεκινάει από πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά την παραμονή του στη Ρωσία εξελίσσεται σε πάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού. Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία και στο τέλος τον ίδιο του τον εαυτό στο όνομα της αγάπης.