Τιμούνται τα μαρτυρικά χωριά του Ζαγορίου!

on .

GREBENITI MNHMEIO

• Βάρυ τίμημα πλήρωσε η Ήπειρος την περίοδο της Κατοχής στους ναζί, οι οποίοι έκαψαν ολόκληρα χωριά και εκτέλεσαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας είτε γιατί προέβαλλαν αντίσταση, είτε και χωρίς αιτία.
Μία από τις περιοχές που δέχθηκαν όσο λίγες τη μανία των φασιστών ήταν το Ζαγόρι, το οποίο θρήνησε πολλά θύματα. Η μνήμη τους θα τιμηθεί αύριο, Κυριακή με εκδηλώσεις στο Γρεβενίτι τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Ζαγορίου.
Το πρόγραμμα για την «Ημέρα Μνήμης των Μαρτυρικών Χωριών τον Ζαγορίου» περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρεβενιτίου (8 π.μ.), επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτελεσθέντων Γρεβενιτίου (11 π.μ.), κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμούς (11.10 π.μ.), ομιλία του κ. Χρήστου Ζαμπακόλα, Αρχειονόμου Ιστορικού, με Θέμα: «Το ολοκαύτωμα της μνήμης. Από το τραυματικό παρελθόν σ' ένα ελπιδοφόρο μέλλον» (11.40 π.μ.).
Υπενθυμίζεται ότι η παράλληλη εκδήλωση της ημέρας, ο 3ος Ποδηλατικός Αγώνας «Greveniti Bike» έχει αναβληθεί λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο.