Θ’ ανοίξουν τελικά οι πόρτες του αρχοντικού Ισμ. Τζαβέλλα!

on .

ARXONTIKO TZABELLA
• Aπό τα πιο εμβληματικά νεοκλασικά κτίρια που διαθέτουν τα Γιάννενα, το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά πέρασε από πολλά… κύματα την τελευταία δεκαπενταετία χωρίς να υπηρετεί σήμερα κάποια χρήση.
Ωστόσο, ελπίδες δημιουργούνται ξανά ότι θ’ ανοίξουν επιτέλους οι βαριές πόρτες του, καθώς και η παρούσα Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να το αξιοποιήσει λειτουργώντας έκθεση κειμηλίων αλλά και για τη στέγαση υπηρεσιών του. 
Ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν πάρει και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν.
15 χρόνια κλειστό
Το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα είναι μία κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Γιάννενα. Η τελευταία του ιδιοκτήτρια Ισμήνη Τζαβέλλα κληροδότησε στον Δήμο το σπίτι της οικογένειάς της με την επιθυμία να λειτουργήσει ως μουσείο. Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 
Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σαράι, το 2016, δηλαδή εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.
Το 2014 ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο αποκατάστασης σύμφωνα με την μελέτη που είχαν εκπονήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια και πάλι το κτίριο δεν χρησιμοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί ξανά εκτεταμένες φθορές στη στέγη αλλά και το εσωτερικό του. 
Νέες παρεμβάσεις
Η στέγη του κτιρίου έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως ενώ το εσωτερικό επανήλθε στην αρχική του μορφή όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήματος προς την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ώστε να δοθεί έγκριση για την πλήρη αποκατάσταση και της πρόσοψης.
Το σχέδιό του είναι αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση των εκθεμάτων – κειμηλίων του αυτά να παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση που θα λειτουργήσει στο κτίριο. 
Το υπόλοιπο μέρος του αρχοντικού θα αξιοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε, από το Δήμο με την μεταφορά και λειτουργία υπηρεσιών του.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίζεται αν θα μεταφερθεί στο κτίριο το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου που σήμερα στεγάζεται σε κληροδότημα της οδού Ακαδημίας. Σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Θ. Μπέγκα.