Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αποδοκιμάζει την Τουρκία για την Αγιά Σοφιά

on .

AGIA SOFIA POLH 1

• Την έντονη διαμαρτυρία της, για τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά από διακεκριμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, εκφράζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω σχεδιασμοί προκαλούν αγανάκτηση.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες λίγες ώρες αργότερα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο έκρινε ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, ωστόσο αναφέρουν ότι αλλαγή στο καθεστώς του ναού μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί σε διάστημα 15 ημερών.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, υπογραμμίζει ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας, θα αποτελέσει πλήγμα στις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και εντέλει θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη.
Από Ελληνικής πλευράς στον εν λόγω διεθνή Οργανισμό με επικεφαλής τον Μάξιμο Χαρακόπουλο συμμετέχουν οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης.