«Η φωτογραφία για μένα είναι ένας έρωτας διαχρονικός…»!

on .

MPRATHS GIANNHS EKTHESH 11 3 20

• Πνεύμα που δεν ησυχάζει και διερευνητική, «ανήσυχη» ματιά.

Αυτά τα δύο χαρακτηρίζουν τον γνωστό ερασιτέχνη φωτογράφο Γιάννη Μπράτη, συνεργάτη του «Π.Λ.», ο οποίος εδώ και δεκαετίες αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης μας αλλά και καθημερινά στιγμιότυπα που ξεχωρίζουν.
Αυτές τις ημέρες ο κ. Γιάννης -ο οποίος κατάγεται από τη Ζάκυνθο αλλά ουσιαστικά έχει «πολιτογραφηθεί» Γιαννιώτης λόγω της συζύγου του- παρουσιάζει στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή έκθεση επιλεγμένων έργων του με θέμα «Παμβώτιδα. Λίμνη και άνθρωποι». Πρόκειται για στιγμιότυπα σχετικά με τη λίμνη των Ιωαννίνων, τα οποία παράλληλα αποτυπώνουν τη σχέση της με τους ανθρώπους που ζουν δίπλα της. Με αφορμή την έκθεση μιλάει στον «Π.Λ.» για την αγάπη του για τη φωτογραφία, τις πηγές έμπνευσής του και θυμάται σημαντικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών που αποθανάτισε ο φακός του.  

Η συνέντευξη

• Κύριε Γιάννη, αν σου ζητούσα να περιγράψεις τη σχέση σου με τη φωτογραφία τι θα μου έλεγες;

-Η φωτογραφία για μένα δεν είναι ένα απλό χόμπι, είναι «έρωτας» διαχρονικός!

• Πώς ξεκίνησε αλήθεια η ενασχόλησή σου με το συγκεκριμένο «σπορ»;

-Aπό μικρό παιδί, μεγαλώνοντας σε αγροτική οικογένεια, είχα τρέλα με τη φύση, η οποία θεωρώ ότι δίνει σ’ έναν φωτογράφο τις πιο όμορφες εικόνες, τα καλύτερα στιγμιότυπα. Εκείνη την εποχή δεν είχαμε φυσικά τα μέσα για να αποθανατίσουμε την ομορφιά της... Όταν όμως ως αστυνομικός ανέλαβα το φωτογραφικό τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, άρχισα να φωτογραφίζω πάρα πολλά περιστατικά αστυνομικής φύσεως και όχι μόνο. Μετά την αποστρατεία μου, συνέχισα ακάθεκτος την ενασχόληση με τη φωτογραφία.

• Aπό τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τις τελευταίες δεκαετίες έχεις αποθανατίσει τα σημαντικότερα γεγονότα και μνημεία του τόπου μας, έτσι δεν είναι;

 -Έτσι ακριβώς. Μεταξύ άλλων, έχω φωτογραφήσει 100 σχεδόν τοξωτά πέτρινα γεφύρια σ’ όλη την Ήπειρο, τα οποία παρουσίασα σε εκθέσεις στα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, στο πλοίο «Φαίδρα» εν πλω προς Βενετία με τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών, αλλά και στην πόλη Οντεμίρα της Πορτογαλίας, με την ευκαιρία της επίσκεψής μας σ’ αυτήν για συναυλία με την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.
Επίσης, με το φακό μου έχω καταγράψει όλες τις επετειακές εκδηλώσεις της 21ης Φεβρουαρίου τα τελευταία 21 χρόνια και όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης μας, όπως οι εορτασμοί των Θεοφανείων, επισκέψεις και ομιλίες πολιτικών αρχηγών, εγκαίνια, ημερίδες με διάφορα θέματα, εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων, ποδοσφαιρικούς αγώνες κλπ. Όλα αυτά τα έχω κρατήσει φυσικά σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο.

• Τόσα χρόνια φωτογράφος, έχεις αποφασίσει ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα; 
-Όπως ανέφερα ήδη, τα θέματα που πάντα με συνάρπαζαν και συνεχίζουν ακόμα να με συναρπάζουν είναι αυτά τα στιγμιότυπα που προσφέρει η φύση, διότι δεν είναι θέματα στημένα αλλά ανεπιτήδευτα.

• Απ’ όλες αυτές τις εκδηλώσεις που έχεις αποθανατίσει με το φακό σου θυμάσαι κάποια για έναν ιδιαίτερο λόγο;

-H πρώτη εκδήλωση που ξεχωρίζω και διατηρώ στη μνήμη μου πάντα υπήρξε η επίσκεψη στα Γιάννενα του πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση, του Μιχαήλ Στασινόπουλου. Είχε έρθει στα Γιάννενα στις 21 Φεβρουαρίου του 1976 με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης μας και ήμουν εκεί για να φωτογραφίσω τους εορτασμούς.

• Και απ’ όλους αυτούς τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και καλλιτέχνες που αποθανάτισες ποιος σου έμεινε στη μνήμη;

-Εκείνα που θυμάμαι έντονα είναι η επίσκεψη κάποτε της Αλίκης Βουγιουκλάκη, η οποία ήρθε στα Γιάννενα με ελικόπτερο. Θυμάμαι έντονα επίσης την επίσκεψη και πανηγυρική υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 1999, αλλά και πιο πρόσφατα την ενθρόνιση του σημερινού Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου. 

• Τι βλέπεις να έχει αλλάξει όλες αυτές τις δεκαετίες στις δημόσιες εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας; 

-Δεν μπορώ να πω ότι άλλαξε κάτι σημαντικά στο πέρασμα των ετών. Το μόνο που νομίζω ότι έχει διαφοροποιηθεί είναι ότι τις εκδηλώσεις τις παρακολουθεί πλέον λιγότερος κόσμος σε σχέση με το παρελθόν. 

• Ας κλείσουμε με την Παμβώτιδα που αποτελεί το θέμα της έκθεσης η οποία παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Γκανή. Πώς το επέλεξες;

-H Παμβώτιδα ανήκει στα θέματα της φύσης που όπως σου είπα αγαπάω ιδιαίτερα. Έχω λοιπόν ένα μεγάλο αρχείο σχετικό με τη λίμνη μας σε όλες τις φάσεις της αλλά και τους ανθρώπους που ζουν δίπλα σ’ αυτήν και από αυτό επέλεξα ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα για την έκθεση στον φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Γκανή.