Με Προκόπη Παυλόπουλο τα «Ελευθέρια» Ιωαννίνων

on .

MPIZANI MNHMEIO

Ξεχωριστή λαμπρότητα αναμένεται να έχουν οι φετινοί εορτασμοί για την 107η επέτειο από τη Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο και θα κορυφωθούν στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ θα πλαισιωθούν από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εορτασμών.
Σ’ αυτές θα παραβρεθούν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώπιον του οποίου θα γίνει η μεγάλη παρέλαση ανήμερα της επετείου, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών.

Το πρόγραμμα
Το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων με συναυλία την οποία θα δώσει το φωνητικό σύνολο Solartissimo στο μέγαρο της Ε.Η.Μ.. Τίτλος της συναυλίας, «Εν Ωδαίς». Διευθύνει ο μαέστρος Νίκος Στ. Ευθυμιάδης. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Μία ημέρα μετά, την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος «Μπιζάνιος δρόμος». Ο αγώνας των 11.500 χλμ. θα έχει αφετηρία, όπως πάντα, το Μπιζάνι. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11 π.μ..
Τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Ευάγγελου Λέκκα με τίτλο «Γιάννενα - Ήπειρος», ενώ την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ. θα τελεστεί  επιμνημόσυνη δέηση στα Τσερίτσανα και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών» του χωριού. 
Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση στα οχυρά Μπιζανίου. Θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων και έκθεση φωτογραφίας στο  Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Στη 1 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στον λόφο Αβγού, στον «τύμβο των 333 Μπιζανομάχων».
Την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 9.30 π.μ. θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Εμίν Αγά και στις 11 π.μ. αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στο ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα. Στις 12.15 μ.μ. θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των έξι παλικαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης, ενώ στη 1 μ.μ. εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων θα γίνει και στο μνημείο των πεσόντων στα «Εικονίσματα» Μανωλιάσσας. Στις 6.30  μ.μ. θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη έκθεση με τίτλο «Τα Γιάννινα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο». Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (Αρχείο ΕΛΙΑ και συλλογή Β. Θ. Μελά).
Στις 7.55 μ.μ. θα ακολουθήσει η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τίτλο «Της μεγάλης ταύτης ιδέας». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Χλίτσιου. 

Ανήμερα της επετείου…
Ανήμερα της επετείου, την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 π.μ. το πρόγραμμα ξεκινάει με εορταστικό πρωινό από τη Φιλαρμονική του Δήμου και τη Στρατιωτική Μπάντα. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί  δοξολογία στη Μητρόπολη, στις 11.10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ακολουθήσει δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας. Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 μ.. Στη 1.30 μ.μ. ο κ. Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την έκθεση με τίτλο «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου νόστος» στο Σουφαρί Σεράι (Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου).
Την ίδια ημέρα, ώρα 6 μ.μ., θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση με θέμα «Κρήτες εθελοντές στον Ηπειρωτικό και Μακεδονικό αγώνα». Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο των ΓΑΚ, στο Σουφαρί Σεράι, θα γίνουν, ώρα 6.30 μ.μ., ομιλίες στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Αθανάσιο Ψαλίδα. Θα μιλήσουν η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο Βουλγαρίας με θέμα «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το αρχείο του (1785-1829)» και η Αμαλία Παππά, αναπλ. Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ  με θέμα «Πηγές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου στα ΓΑΚ». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση.
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. με θεατρική - μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Τα οχυρά του Μπιζανίου - Νικολάκης Εφέντης, τραγικός ήρωας», η οποία θα λάβει χώρα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ