Να τι περιλαμβάνουν τα έργα ανάδειξης του ιστορικού Σουλίου

on .

MAKOS SOYLI

• Δεκαετίες ολόκληρες στην εγκατάλειψη το ιστορικό Σούλι, απ' όπου ξεπήδησε η σπίθα της ελευθερίας του Γένους και έγινε αργότερα φλόγα... 
Τώρα κατάλαβαν στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι το Σούλι ερημώθηκε... Και ότι τόσα χρόνια, αν και σύμβολο ηρωισμού, ήταν παρατημένο. 
Εξομολογητική και αποκαλυπτική η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην πρόσφατη σύσκεψη: «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό. Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name».
Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων, που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων.
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:
- Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
- Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
- Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
- Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
- Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
- Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. 

Η. Μ.