Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον Νεομάρτυρα Aγ. Γεώργιο

on .

AGIOS GEORGIOS LITANEIA 17 1 20

• Mε σύμμαχο τον καλό καιρό και με την επιβαλλόμενη επισημότητα γιόρτασαν χθες τα Γιάννενα, τη μνήμη του Πολιούχου τους Αγίου Γεωργίου που μαρτύρησε το 1838 επειδή αρνήθηκε πεισματικά να αλλάξει την πίστη του όπως ζητούσαν οι Οθωμανοί κατακτητές. 
Η ημέρα ήταν αργία για τα εμπορικά καταστήματα, τις τράπεζες και τα σχολεία της πόλης που έμειναν κλειστά. Πλήθος πιστών και

σύσσωμες οι Αρχές του τόπου παραβρέθηκαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συμμετείχαν στη λιτάνευση των οστών του Αγίου.

Λειτουργία και λιτανεία
Με Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για τον Πολιούχο των Ιωαννίνων. Χοροστάτησαν τρεις Μητροπολίτες, προεξάρχοντος του Ιωαννίνων Μάξιμου. Επίσημοι και πιστοί κατέκλυσαν την εκκλησία για να την  παρακολουθήσουν.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των οστών του Αγίου Γεωργίου από τον φερώνυμο Ναό ως τη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος της 8ης Ταξιαρχίας, της Φιλαρμονικής του Δήμου και της στρατιωτικής μουσικής. 
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Παργανάς, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής κ.α.. Όλοι ευχήθηκαν στους πολίτες για τη μεγάλη γιορτή. 

Μεγαλοπρεπής πομπή
Εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν την πομπή, την οποία πλαισίωναν ιερείς απ’ όλη την πόλη, διασχίζοντας την οδό Πυρσινέλλα, την Κεντρική Πλατεία, την Αβέρωφ και την οδό Μητροπόλεως. Στη λιτανεία συμμετείχε και μικρή αντιπροσωπεία μαθητών. Η πομπή κατέληξε στη Μητρόπολη όπου εναποτέθηκαν τα οστά του Αγίου και τελέστηκε δοξολογία. 
Πολύς ο κόσμος που και χθες πέρασε από τον σεπτό οίκο του Αγίου για να ανάψει ένα κερί στη μνήμη του. Εκεί μάλιστα έγινε Ιερή Παράκληση. Οι εκδηλώσεις για τον Πολιούχο των Ιωαννίνων ολοκληρώνονται σήμερα, Σάββατο, με Όρθρο και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστούν ώρα 7 π.μ. στη Μητρόπολη, ενώ στις 5 μ.μ. θα γίνει Εσπερινός και θα επιστραφούν τα ιερά Λείψανα στον Ναό του Αγ. Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης.  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ