Φωτογραφικές εκθέσεις στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

on .

gkanh

• «1945 – 2020: 75 χρόνια ενεργός Οδηγισμός στα Γιάννενα, είναι ο τίτλος έκθεσης που θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Αλ.Σούτσου 26) από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, έως τις 30 Απριλίου. Το Τοπικό Τμήμα Ιωαννίνων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.)  λειτουργεί εδώ και εβδομήντα πέντε χρόνια με μεγάλη δράση και έντονη παρουσία στα κοινά. Αριθμεί σήμερα ογδόντα πέντε μέλη (ενήλικες και παιδιά). 
***
• Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1944 οι Γιαννιώτες Εβραίοι συγκεντρώθηκαν δίπλα στη λίμνη της πόλης. Ανάμεσά τους βρισκόταν και μια νεαρή γυναίκα, η Εσθήρ Γκαμπάι μαζί με το σύζυγό της Ιακώβ και άλλα μέλη της οικογένειάς της....
Τη συγκλονιστική στιγμή της σύλληψής τους, που βασίζεται στα φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής, απεικονίζει η Λένα Ναυρόζογλου στο έργο της Μνήμες σαν βροχή, φιλοτεχνημένο ειδικά για το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Η σύνθεσή της αποτελεί ένα συνδυασμό ρεαλιστικής απεικόνισης, συμβολικής αναπαράστασης και βιωματικής ερμηνείας των γεγονότων που οδήγησαν στον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.... Οι ανθρώπινες μορφές προέρχονται απευθείας από τα ιστορικά τεκμήρια….
Με το έργο της Λένας Ναυρόζογλου Μνήμες σαν βροχή τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων “επιστρέφουν”, 74 χρόνια μετά, κοντά στον τόπο της σύλληψής τους, στο σπίτι της Εσθήρ….
Διάρκεια έκθεσης: Από 2 έως 30 Ιανουαρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. έως 2 μ.μ.  Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6 μ.μ. έως 9 μ.μ..