«Ο καιρός της Επανάστασης» στο Κάστρο των Ιωαννίνων!

on .

RHGAS FERAIOS LORDOS BYRONAS

• Μετά τα εγκαίνια της σπονδυλωτής έκθεσης για τα αργυρά των Ιωαννίνων, ανοίγει τις πύλες της στο Κάστρο άλλη μία σημαντική συλλογή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Στο επίκεντρο της νέας αυτής έκθεσης, την οποία διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με πλειάδα τοπικών φορέων, βρίσκονται δύο πρωταγωνιστές της εθνικής μας αναγέννησης, ο Ρήγας Φεραίος και ο Λόρδος Βύρωνας. Αμφότεροι έχουν ιδιαίτερη σχέση και σύνδεση με την πόλη μας, η οποία και αναδεικνύεται μέσω της έκθεσης!

Εγκαίνια την Κυριακή
«Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» είναι ο τίτλος της νέας περιοδικής που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» στο Κάστρο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 200η επέτειο από την εξέγερση του 1821. Τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, ώρα 19.00.
Η έκθεση αποσκοπεί στο να αποδώσει το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής μέσω πλούσιου εποπτικού υλικού, όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Οι πρωταγωνιστές
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα πάντα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες. Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold΄s Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της έκθεσης.
Πρόσωπα όπως ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αλέξιος Νούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Αλή Πασάς, οι Ζωσιμάδες, συμμετείχαν στη ροή γεγονότων και συμβάντων, τα οποία διαμορφώθηκαν τόσο από τη στρωματογραφία της αρχαιότητας, όσο και από τις θεμελιώδεις παραδόσεις του Βυζαντίου και των νεότερων ευρωπαϊκών κινημάτων, όπως οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων του ατόμου για παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.

Ενώνουν δυνάμεις!
Για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής έκθεσης ενώνουν δυνάμεις σημαντικοί τοπικοί φορείς, της αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού συνεισφέροντας πολύτιμα τεκμήρια που έχουν στη διαχείρισή τους.
Πιο συγκεκριμένα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, τους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και άλλους φορείς και συλλέκτες της πόλης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ