Ο «αργυροφεγγής»… πάει σε εννέα Μουσεία στα Γιάννενα!

on .

ARGYROFEGGHS EGKAINIA

• Με μία σπονδυλωτή έκθεση με θέμα τη σημαντικότερη τέχνη που άκμασε στα Γιάννενα τους τελευταίους αιώνες, αυτή του ασημιού, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις στην πόλη μας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
Τίτλος της έκθεσης, «αργυροφεγγής. Τα Αργυρά των Ιωαννίνων» και τα εγκαίνιά της έγιναν χθες το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, παρουσία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και δεκάδων πολιτών. Εκθέματά της, πολύτιμα και σπάνια τεκμήρια της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας, φιλοξενούνται σε οκτώ Μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, «Θησαυροφυλάκιο», Λαογραφικό «Κώστας Φρόντζος», Δημοτικό Μουσείο, Αργυροτεχνίας, Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου και Ιστορικό Μουσείο Χρ. Νικολάου). Πρόκειται για αντικείμενα λατρείας, πολυτελείας και καλλωπισμού, από τον 16ο αιώνα έως σήμερα, ανώνυμων και επώνυμων αργυροχόων. Με διακριτικά αναλόγια επισημαίνονται τα εκθέματα, τεκμήρια της τέχνης και της τεχνικής της αργυροχοϊας Ηπειρωτών μαστόρων, και όχι μόνο.
Παράλληλα, έργα γιαννιώτικων εργαστηρίων, με σύγχρονες εκφάνσεις της αισθητικής των ντόπιων αργυροχρυσοχόων στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας [ΚΕΠΑΒΙ], θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τις τεχνικές και τα είδη διακόσμησης της τέχνης της αργυροχοΐας, στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Ασημουργίας. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου 2021.
Επίσημα εγκαίνια
Προλογίζοντας τα χθεσινά επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και εμπνευστής του όλου ςγχειρήματος Κων/νος Σουέρεφ έκανε λόγο για μία ξεχωριστή ημέρα η οποία συνδέεται με την επιθυμία πολλών χρόνων «να δούμε τα Γιάννενα σε μία συνοχή» όπως είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι δημιουργείται ένα δίκτυο ανάμεσα στους μουσειακούς χώρους της πόλης ώστε κάθε πολίτης και επισκέπτης να μπορεί να περιηγείται σ’ αυτούς ανεξάρτητα ή αναζητώντας συγκεκριμένα θέματα.
Όπως ανέφερε, η νέα έκθεση που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, έχει να κάνει με τον άργυρο, σημείο αναφοράς της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. «Μέσα από τις συλλογές των Μουσείων βγαίνουν πράγματα και πληροφορίες που υπήρξαν, επιβίωσαν και υπάρχουν γύρω μας. Η τέχνη είναι ένα όχημα της ιστορίας, της στιγμής που, αν τη δει κανείς από μακριά, αποτελεί ψηφίδες ιστορίας. Ο καθένας μπορεί να συνδέσει στοιχεία της ζωής του με τα εναύσματα που παίρνει από τα τεκμήρια αυτής της έκθεσης», τόνισε ο κ. Σουέρεφ και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.
- Ο π. Βησσαρίων, μιλώντας εκ μέρους της Μητρόπολης Ιωαννίνων, έκανε λόγο για την αρχή μίας σειράς εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα τιμηθεί η εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821. Όπως είπε, η Μητρόπολη είναι φύλακας και κληρονόμος μίας μεγάλης συλλογής αργυρών κειμηλίων που ξεκινούν από τον 10ο και φτάνουν ως τον 20ο αιώνα, εκ των οποίων παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης τέσσερα σπάνια αντικείμενα.
- Η υπεύθυνη του Μουσείου Αργυροτεχνίας Αγνή Δρίμτζια ευχαρίστησε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη συνεργασία μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί η τόσο σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, τέχνη της αργυροτεχνίας όχι μόνο στους κατοίκους της πόλης, αλλά και στους πολλούς επισκέπτες που θα έρθουν στα Γιάννενα το επόμενο διάστημα. Όπως είπε, η συγκεκριμένη τέχνη σημάδεψε για πολλούς αιώνες την ιστορία του τόπου.
- Ο ιδρυτής του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου Φώτης Ραπακούσης επίσης ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την τιμητική πρόσκληση που απηύθυνε προκειμένου να συμμετάσχει κι αυτό το ίδρυμα στην έκθεση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, σε ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου που έχει επισημανθεί για την έκθεση, το ασημένιο ξιφίδιο του Εθνικού Ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη που χρονολογείται στο 1813. «Όλα αυτά που περιγράφουμε και θέτουμε στην υπηρεσία της έκθεσης είμαστε εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
- Τέλος, εκ μέρους του νέου Ιστορικού Μουσείου Ιωαννίνων Χρήστου Νικολάου, η υπεύθυνη Έλενα Λώλου σημείωσε πως συμμετέχει στην έκθεση με τέσσερα αναλόγια, είδη καθημερινής χρήσης, λατρευτικά αντικείμενα και είδη οπλισμού κ.α., τα οποία αναφέρονται στις τρεις κοινότητες που συνυπήρξαν στα Γιάννενα κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο και ως την απελευθέρωση της πόλης και ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συνεργασία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ