Στη Μόσχα ζουν οι τελευταίοι απόγονοι των Ζωσιμάδων!

on .

DOKOS ALEKSANDROS KAI EGGONI ZOSIMAS 13 11 19

• Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για το τόσο σημαντικό Κληροδότημα που άφησε στα Γιάννενα η μεγάλη οικογένεια των Ζωσιμάδων, απ’ τους κορυφαίους Ευεργέτες της πατρίδας μας και ιδιαίτερα για το καθεστώς διαχείρισής του.
Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε ποτέ αν η φιλογενής αυτή Αδελφότητα έχει αφήσει πίσω της απογόνους! Κανείς εκτός από τον δραστήριο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο οποίος εδώ και χρόνια αναζητά στη Ρωσία τυχόν απογόνους τους στηριζόμενος στο γεγονός ότι από τα εννέα τέκνα τηςοικογένειας του εμπόρου Παναγή Ζωσιμά υπάρχουν στοιχεία πως είχε παντρευτεί μία αδελφή!
Τελικά, η έρευνα απέδωσε καρπούς και στη Μόσχα ανακαλύφθηκε οικογένεια που προέρχεται από την Αλεξάνδρα Ζωσιμά, αδελφή των Εθνικών Ευεργετών που ίδρυσαν τη  Ζωσιμαία Σχολή στα Γιάννενα, το Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα κλπ.! Δεν αποκλείεται μάλιστα σύντομα να επισκεφθούν και την πρωτεύουσα της Ηπείρου!
Aναζήτηση στη Ρωσία
Την αναζήτηση στη Ρωσία τυχόν απογόνων της οικογένειας Ζωσιμά περιγράφουν γλαφυρά, με άρθρο τους προς τον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Ελευθέριος Ζώλας, ο Γεν. Γραμματέας Γιώργος Γκόντζος και ο υπεύθυνος της έρευνας Σπύρος Εργολάβος. Ιδού λοιπόν τι γράφουν:
Ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει κατά τη μακροχρόνια έρευνά μας για τους Ζωσιμάδες ήταν να εντοπίσουμε, αν βέβαια υπήρχαν, κάποιους από τους απογόνους των Αδελφών Ζωσιμάδων στη Μόσχα.
Τα βασικά στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν: τα άρθρα ΙΖ και ΙΗ της διαθήκης του Νικόλαου Ζωσιμά, στα οποία αναφέρεται: «Αφήνω, εκ μέρους της Αδελφότητας των Ζωσιμάδων, να δώσουν στην Ευφροσύνη, σύζυγο του μακαρίτη ανεψιού μου Σπυρίδωνα Δόκου, σε αργυρά ρούβλια... στη θυγατέρα της Ολυμπιάδα, σε αργυρά ρούβλια…» και «στο γιο της Αλέξανδρο Δόκο, σε αργυρά ρούβλια...».
Γνωρίζαμε επίσης ότι τη φιλογενή Αδελφότητα των Ζωσιμάδων αποτελούσαν έξι αγόρια, ο Ιωάννης, ο Αναστάσιος, ο Θεοδόσιος, ο Νικόλαος, ο Ζώης και ο Μιχαήλ, που δεν είχαν νυμφευθεί και τρία κορίτσια, η Αλεξάνδρα, η Ζωίτσα και η Αγγελική. Από τα κορίτσια η Αλεξάνδρα είχε παντρευτεί στη Μόσχα και κατά πάσα πιθανότητα από αυτήν προερχόταν ο ανεψιός των Ζωσιμάδων Σπυρίδων Δόκος και τα παιδιά του Ολυμπιάδα και Αλέξανδρος, που αναφέρονται στη διαθήκη του Νικόλαου Ζωσιμά.
Κατά την πρώτη ερευνητική μας μετάβαση στη Μόσχα, το 2002, η ελληνικής καταγωγής Ρωσίδα ξεναγός που μας είχε συστήσει η Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας, μας είχε ενημερώσει -έπειτα από ερώτησή μας- ότι είχε ακούσει για κάποιο απόγονο των Ζωσιμάδων που ζει στη Μόσχα και ότι θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει κάποιες σχετικές πληροφορίες. Και η υπόθεση έμεινε εκεί.
Αργότερα, όταν είχαμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, με επιτόπιες επισκέψεις στα μέρη όπου έζησαν και έδρασαν οι Ζωσιμάδες (Λιβόρνο, Νίζνα, Μόσχα) και αποφασίσαμε να εκδώσουμε έναν αναμνηστικό τόμο με τίτλο «Οδοιπορικό στη ζωή και το έργο των Ζωσιμάδων» (η σύνταξη του οποίου έχει ήδη αρχίσει για να ακολουθήσει η έκδοση), είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ηπειρωτικής καταγωγής καθηγήτρια της Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, κ. Ναταλία Νικολάου. Με μαθητές της -ερευνητές και μεταφραστές των αρχείων της Μόσχας- συνεχίσαμε εντατικά τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού σχετική με τη δράση των Ζωσιμάδων στη Μόσχα (που ήδη ολοκληρώνεται).
Σε κοινωνική εκδήλωση που οργάνωσε οικογένεια της Μόσχας, η οποία συχνά επισκέπτεται την Ελλάδα, είχε προσκληθεί η κ. Νικολάου με άλλα μέλη της κοινωνίας της Μόσχας και συστήθηκε από την οικοδέσποινα ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ και διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Μόσχας «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ». Κάποιος από τους καλεσμένους την πλησίασε και της είπε ότι ονομάζεται Αλέξανδρος Δόκος και είναι απόγονος των Ζωσιμάδων από την αδελφή τους Αλεξάνδρα. Όλοι οι προγονοί του νιώθουν ως Ζωσιμάδες και μάλιστα από παππού σε εγγονό παίρνουν το όνομα Αλέξανδρος προς τιμήν της Αλεξάνδρας. Πρόσθεσε δε ότι και ο εγγονός του ονομάζεται Αλέξανδρος!
Επισκέφθηκαν μαζί τους τάφους των Ζωσιμάδων -Ζώη και Θεοδόσιου- στη Μονή Δονσκόη της Μόσχας και ζήτησε από την κ. Νικολάου να μάθει τον εγγονό του Ελληνικά. Από τότε ο εγγονός Αλέξανδρος φοιτά στο τμήμα ελληνικής γλώσσας και ζωγραφικής του Ελληνικού Σχολείου, είναι 9 χρονών, συχνά δε στις εργασίες χρησιμοποιεί το όνομα «Ζωσιμάς», όπως και ο παππούς του.
Ο Αλέξανδρος Δόκος γεννήθηκε το 1950 στη Μόσχα, τελείωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο -Σχολή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων- με μεταπτυχιακές σπουδές στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την Εταιρεία «Ινγκοστράχ» -τη μεγαλύτερη Ασφαλιστική Εταιρεία στη Ρωσία- υπηρέτησε διαδοχικά στο Αμβούργο και στο Παρίσι, έγινε υποδιευθυντής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας, μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Εξωτερικού Εμπορίου της Ρωσίας, το 2006 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της «Έκτακτης Ασφαλιστικής Εταιρείας» -Θυγατρικής Εταιρείας της «Ινγκοστράχ»- από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2008.
Πληροφορήθηκε από την κ. Νικολάου για την έρευνα που κάνει ο Σύνδεσμός μας προκειμένου να εκδώσει Αναμνηστικό Τόμο για τους Ζωσιμάδες, πρόσφερε οικογενειακές φωτογραφίες και βιογραφικά στοιχεία για το βιβλίο και ελπίζουμε, όταν με το καλό εκδοθεί το βιβλίο για τους Ζωσιμάδες και παρουσιαστεί στα Γιάννινα, να βρίσκεται μαζί μας.