Με το «Βραβείο Πολιτισμού 2019» τίμησε η Γερμανία τον Κάρολο Παπούλια

on .

GKAOYK PAPOYLIAS1

• Μια σημαντική διάκριση έλαβε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο ο Ηπειρώτης πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος με την στάση του συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ του απένειμε το «Βραβείο Πολιτισμού 2019» και μίλησε με θερμά και συγκινητικά λόγια για τον Ηπειρώτη πολιτικό, κάνοντας ειδική αναφορά στην από κοινού επίσκεψή τους στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων το 2014, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα.
Για λόγους υγείας ο Κ. Παπούλιας δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην τελετή και το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, η οποία διάβασε έναν σύντομο χαιρετισμό του πατέρα της. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «σταθερή πεποίθησή μου είναι ότι η βαθιά γνώση της ιστορίας είναι αναγκαία για να προχωρήσεις παραπέρα. Δεν μιλώ μόνο από την πλευρά των θυμάτων. Νομίζω ότι αυτό ισχύει και για την γερμανική κοινωνία, η οποία επεξεργάστηκε με ένα μοναδικό τρόπο παγκοσμίως το παρελθόν της. Με το Γερμανό ομόλογό μου επισκεφτήκαμε και το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού για τα εγκλήματα των Ναζί. Ευχαριστώ για τη βράβευση και υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατόν για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων».
Κατά την ομιλία του ο κ. Γκάουκ έπλεξε το εγκώμιο της προσωπικότητας του Κ. Παπούλια, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τον τιμά όχι μόνο η Ένωσή σας, αλλά και κάθε Γερμανός ο οποίος σέβεται την ελευθερία. Ανήκω και εγώ στη γενιά που μάθαινε αρχαία ελληνικά. Για πολλούς και για μένα είναι ακατανόητο πώς είναι δυνατόν ένας λαός, όπως ο γερμανικός, ο οποίος θαύμαζε τόσο πολύ τον ελληνικό πολιτισμό, διέπραξε τέτοιες αποτρόπαιες θηριωδίες στην Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Παπούλιας, που αντιστάθηκαν στην Κατοχή και κατά τη διάρκεια της χούντας...». Και με έμφαση σημείωσε ότι «ως πρόεδροι δεν συγκαλύψαμε προβλήματα, αλλά συμβάλατε στο να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους. Και γι’ αυτό σας είμαι ευγνώμων».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στους Λιγκιάδες, συνοδευόμενος από τον Ηπειρώτη πρ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων διότι ο Κάρολος Παπούλιας με συνόδεψε ο ίδιος κατά την επίσκεψή μου εκεί το 2014, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες, διότι ήθελε να είναι και αυτός παρών. Ήταν κατ’ εμέ ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που μπορούν να συμβούν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης. Τείνατε χείρα φιλίας στους Γερμανούς, αν και πολλοί στην οικογένειά σας, στο περιβάλλον σας, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπέφεραν κατά τη γερμανική κατοχή...».