Αντίστροφη μέτρηση για το Κειμηλιοαρχείο Κόνιτσας!

on .

KEIMHLIA KLEMENA

• Ένα ακόμη βήμα για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονου Κειμηλιοαρχείου - Μουσείου στην ακριτική Κόνιτσα έγινε χθες, καθώς με απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα Πολιτισμού στην περιοχή μας, καθώς σε αυτό θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται στους επισκέπτες σπάνια κειμήλια, όπως εικόνες, σκεύη, βιβλία και άλλα ιερά αντικείμενα που φυλάσσονται ή ανήκουν σε Ιερές Μονές και Ναούς.
Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συμπίπτει μάλιστα με την πρόσφατη κλοπή εικόνων από το Πληκάτι, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο εθνικό και πολιτιστικό ζήτημα της αφαίμαξης της ακριτικής περιοχής, όπως και της όμορης του Ζαγορίου από σπάνιες και αρχαιολογικής αξίας εικόνες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.770.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς ως σκέψη την είχε συλλάβει ο μακαριστός Μητροπολίτης Σεβαστιανός που διέβλεπε τον κίνδυνο καταλήστευσης των κειμηλίων από την ακριτική επαρχία. Η Ιερά Μητρόπολη τα τελευταία χρόνια, κατάφερε με τη συνδρομή μελετητών να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες είχαν υποβληθεί προς έλεγχο και προώθηση για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, που υπέβαλε και το Τεχνικό Δελτίο. Να σημειωθεί ότι τα κειμήλια πριν την τοποθέτησή τους στο νέο χώρο θα συντηρούνται από την Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Με την κατασκευή και λειτουργία του Κειμηλιοαρχείου, η Κόνιτσα θα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο θρησκευτικό τουριστικό προορισμό, καθώς διαθέτει μοναστήρια και ναούς που είναι ενταγμένα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τον τόπο που μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης.

Νέα έργα αποκατάστασης ναών
Εκτός του Κειμηλιοαρχείου Κόνιτσας, η Περιφέρεια προχωρά και σε άλλα έργα αποκατάστασης και συντήρησης ναών, που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία. Συγκεκριμένα με αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, πρόκειται να υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα:
- «Συντήρηση - αποκατάσταση Ι.Ν Αγίου Νικολάου στα Άνω Ραβένια», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
- «Αποκατάσταση ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κωστητσίου», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
- «Επείγουσες σωστικές εργασίες στον Ι.Ν. Ταξιαρχών Κωστάνιανης», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
- «Άμεση επισκευή κωδωνοστασίου Πρωτόπαππας» προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
- «Αποκατάσταση Ι.Ν Αγίας Τριάδας (Εικονίσματα) Μεγάλου Γαρδικίου», προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
- «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων», προϋπολογισμού 110.000 ευρώ.