Εκδηλώσεις για τον Άγιο Κοσμά σε Κόνιτσα και Μέτσοβο

on .

METSOBO PATROKOSMAS 25 8 19

• Με θρησκευτική κατάνυξη και με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, αλλά και πλήθους κόσμου από την Κόνιτσα και τα γύρω χωριά πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στην μνήμη του ιερομάρτυρα.
Στο Εσπερινό χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καστοριας Σεραφείμ, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος. Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας της 8ης Ταξιαρχίας και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση Ράμα «μεθοδικά και συστηματικά επιδιώκει την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από περιοχές που χαρακτηρίζονται “φιλέτα” της Βορείου Ηπείρου, όπως ἡ παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών».
Παράλληλα, ο ακρίτας ιεράρχης έκανε αναφορά στο θέμα της «Τσαμουριάς» που προωθεί η Αλβανία και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να στρέψει την προσοχή της και στην Βόρειο Ήπειρο, η οποία ευρίσκεται κυριολεκτικώς “επί ξυρού ακμής”. Και προπαντός να προσέξει, να μην υποκύψει σε αξιώσεις ξένων παραγόντων, ώστε να μην υπάρξει κάποια συμφωνία για το Βορειοπειρωτικό, σαν την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στο Μέτσοβο
Με κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάστηκε και στο Μέτσοβο η γιορτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο σύνδεσμος του αγίου με το Μέτσοβο είναι ουσιαστικός.
Το επισκέφθηκε δύο φορές, το 1767 και το 1778. Δάσκαλός του στην αθωνιάδα σχολή και εμπνευστής του στη μεγάλη ιδέα του Γένους ήταν ο μεγάλος Μετσοβίτης Διδάσκαλος του Γένους Νικόλαος Τζαρτζούλης. Την ασματική ακολουθία του αγίου έγραψε ο Σάπφειρος Χριστόδουλος, διευθυντής του περίφημου Ελληνοσχολείου του Μετσόβου.
Την παραμονή της γιορτής στον Ιερό Ναός της αγίας Παρασκευής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός. Στη συνέχεια στον πλάτανο στη θέση «Κουλτούκι», όπου μίλησε ο άγιος στο λαό του Μετσόβου, τελέστηκε αρτοκλασία με θείο κήρυγμα που εκφώνησε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Τρίτος (φωτό) που αναφέρθηκε στις προφητείες του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του αγίου δια των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη το ναό του αγίου Γεωργίου στον εκπληκτικό Αβερώφειο κήπο, όπου φυλάσσεται η περίπυστη εικόνα του αγίου.