Μια έκθεση για τα «γενέθλια» της Δημοτικής Πινακοθήκης

on .

DHMOTIKH PINAKOTHKH KORAH

• Τα 20 χρόνια λειτουργίας της κλείνει η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κοραή και γιορτάζει το γεγονός αυτό με μία έκθεση επιλεγμένων έργων από την πλούσια συλλογή της, η οποία αποτελείται από 1.800 πίνακες νεοελληνικής Τέχνης, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και φωτογραφίες.
Σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για επαναπροσδιορισμό και επανεξέταση της συλλογής της Πινακοθήκης «προτείνοντας μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν αφαιρετικές φόρμες και χρώματα που «παγιδεύουν» την αίσθηση της οντότητας, ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων από το 1950 μέχρι τις μέρες μας».

Η καινούρια έκθεση
Η καινούρια έκθεση της Πινακοθήκες παρουσιάζει 35 έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τα τελευταία 70 περίπου χρόνια και φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες εικαστικούς.
Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν έργα των: Λιλής Αρλιώτη, Γεώργιου Βακαλό, Σπύρου Βασιλείου, Νικόλαου Γεωργιάδη, Γεώργιου Γουναρόπουλου, Χρίστου Δαγκλή, Εμμανουήλ Ζέπου, Ελένηυ Ζογγολοπούλου, Όπυς Ζούνη, Ορέστη Κανέλλη, Χρίστου Καρά, Τάκη Κατσουλίδη, Αλέκου Κοντόπουλου, Κώστα Κουτσουρή, Σπύρου Λισγάρα, Θέμου Μάιπα, Ν. Μάτσα, Αλεξάνδρας Μαυροκορδάτου - Πετρίτζη, Θανάση Μπερούτσου, Γεώργιου Μπουζιάνη, Άλεξ Μυλωνά, Τόνιας Νικολαΐδη, Γεώργιου Μαυροΐδη, Ίριδας Ξυλά - Ξαναλάτου, Αγλαΐας Παπά, Αλέξανδρου Παπαθεοδώρου, Παστάλη, Βάσως Πεκλάρη, Πάρι Πρέκα, Χρήστου Σαρακατσιάνου, Βάλιας Σεμερτζίδη, Νίκου Σεφεριάδη, Ράνιας Σταθοπούλου, Θάνου Τσίγκου και Βασίλη Χάρου.

Πρώτη παρουσίαση
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της Συλλογής της Πινακοθήκης. Τα περισσότερα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά σ’ αυτή ως έργα της Συλλογής της, ενισχύουν την ενότητα των έργων και υπογραμμίζουν την Ελληνική δημιουργία από το 1950 έως σήμερα.
Η μουσειολογική μελέτη στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιωματικής σχέσης με την τέχνη και στην οικειοποίηση των έργων από τους επισκέπτες της Πινακοθήκης. Ο επισκέπτης δεν καθοδηγείται σε μια απόλυτα προδιαγεγραμμένη πορεία, ούτε υποβάλλεται σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία της έκθεσης, αλλά παροτρύνεται να κινηθεί σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και στον δικό του χρόνο ανάμεσα σε εκθέματα, οργανωμένα σε ενότητες που σχετίζονται με ατομικά βιώματα και εμπειρίες. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Νίκη Καλογεροπούλου.