Με άλογα η περιφορά χθες της Αγ. Παρασκευής στο Μέτσοβο!

on .

METSOBO AGIA PARASKEYH EORTASMOS

 Με Θείες Λειτουργίες σε εκκλησίες και ξωκλήσια, με λιτανείες εικόνων και με τα απαραίτητα ημερήσια κατά βάση πανηγύρια τιμήθηκε χθες σ’ όλη την Ήπειρο, ειδικά στην ύπαιθρο, η εορτή της Αγίας Παρασκευής, η οποία θεωρείται προστάτιδα των ματιών και κάθε αναπηρίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και φέτος το ορεινό Μέτσοβο, όπου η Αγία Παρασκευή γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με ξεχωριστά έθιμα. Υπάρχει εξάλλου εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη της. Εκείνο που ξεχώρισε ήταν οι έφιπποι νεαροί Μετσοβίτες οι οποίοι παρέλαβαν την εικόνα της Αγίας από τον φερώνυμο ναό που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και έκαναν με τα άλογά τους την περιφορά της στα σοκάκια του Μετσόβου.
Νωρίτερα τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ναό της Αγίας Παρασκευής χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Σ’ αυτήν παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας κ.α..
Ακολούθησε μεγάλο γλέντι στην πλατεία του Μετσόβου, στο οποίο συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ντυμένοι με παραδοσιακές Μετσοβίτικες στολές αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες.
…Και Εσπερινός
Προχθές βράδυ τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ναό της Αγίας Παρασκευής Μετσόβου Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο επίσης χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης και ακολούθως έγινε αρτοκλασία στον αύλειο χώρο του ναού. Στην ομιλία του ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Παρασκευής και στο μαρτύριό της, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αγάπη της για τον Χριστό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ