Η Κόνιτσα τίμησε τον δικό της Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη

on .

KONITSA EKDHLOSEIS PAISIOS

Με λαμπρότητα, επί ένα τριήμερο, και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κόνιτσα, τίμησε τη μνήμη του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, του οποίου η ζωή δεν ήταν ένα καράβι αταξίδευτο, είχε προορισμό, είχε κατεύθυνση, τη θέωση. 
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν χθες με πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κηφησίας κ. Κυρίλλου (ο οποίος κατάγεται από την ακριτική επαρχία) και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών  Σιατίστης κ. Αθανασίου και Κονίτσης κ. Ανδρέου. Στο κήρυγμά του ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε με τον κατάλληλο τρόπο στη σημασία του μοναχισμού διαχρονικά και στην προσευχητική αποστολή των μοναχών, που είναι καίριας σημασίας για την Ορθόδοξη πορεία. Παρουσίασε επίσης τη μακέτα του Ιερού ναού που πρόκειται να ανεγερθεί στην Κόνιτσα και ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παϊσιο.
Κατά τον εσπερινό,  παραμονή της εορτής, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, λιτανεύτηκε η εικόνα του αγίου Παΐσίου. Στην εσπερινή ακολουθία  χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος, που μεταξύ άλλων, έκανε λόγο, απλά και κατανοητά, για  την αγιασμένη βιοτή του γέροντα Παϊσίου, και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Κηφησίας κ. Κύριλλος και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου, ο νεοεκλεγείς Νίκος Εξάρχου, ο Διοικητής Διαβιβάσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού -ο Άγιος Παίσιος έχει ανακηρυχθεί προστάτης του Όπλου- ο Διοικητής της VIIΙης Μεραρχίας, Αξιωματικοί της Αστυνομίας κ.α.. ενώ χθες το «παρών» της έδωσε και η νεοεκλεγείσα βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Κεφάλα.
Στο δημαρχείο της πόλης, μετά τη χθεσινή Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησε με θεολογική τεκμηρίωση ο διδάκτορας αρχαιολογίας-θεολόγος Τριαντάφυλλος Σούλης για την οικουμενική αγιοπνευματική διάσταση του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη, μέσα από το μαρτύριο και τη μαρτυρία της συνείδησης.. Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ιωαννίνων "Ιωάννης Κουκουζέλης" έψαλε μελωδικά ύμνους του οσίου Παϊσίου. Προβλήθηκε η ταινία "Οι τρεις αναβάσεις με τον Παΐσιο", παραγωγής του Ρωσικού ιδρύματος "Ποκρόβ", ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία Ρώσων φοιτητών.
Και στην Ι.Μ. Στομίου
Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019 πιστοί ανέβηκαν πεζοπορώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου, ακολουθώντας, μάλιστα, το παλαιό μονοπάτι, απ' όπου διερχόταν ο όσιος Παΐσιος. Παρακολούθησαν τον όρθρο και τη θεία λειτουργία στο νέο ναό τον αφιερωμένο στ΄ όνομά του και ξεναγήθηκαν στο κελί του και στη Μονή
***
Οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη κατά την οποία προσκυνητές και πιστοί επισκέφτηκαν την πατρική οικία του Παϊσίου και ξεναγήθηκαν από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Το απόγευμα εψάλη παράκληση του Οσίου στο εξωκλήσι της αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε πορεία από την αγία Βαρβάρα προς το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και προς την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου από το μονοπάτι, στο οποίο βάδιζε ο όσιος Παΐσιος. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Μητρόπολη Κονίτσης και το Δήμο Κονίτσης.