Σειρά έχει η «Ορέστεια» στην αρχαία Δωδώνη!

on .

ORESTEIA

• Στο επίκεντρο του φετινού θεατρικού καλοκαιριού βρίσκεται η αρχαία Δωδώνη, η οποία φιλοξενεί αυτή την περίοδο ορισμένες από τις κορυφαίες παραστάσεις που περιοδεύουν ανά τη χώρα κερδίζοντας το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.
Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες ημέρες έκανε πανελλήνια πρεμιέρα στο κατάμεστο από θεατές αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης ο «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κων/νου Μαρκουλάκη. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που υλοποιεί το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Αυτή την εβδομάδα, πάλι, σειρά έχει το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα παρουσιάσει στη Δωδώνη επί ένα διήμερο την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου. Παραστάσεις που επίσης αναμένεται να προσελκύσουν χιλιάδες θεατές.

Κορυφαία τριλογία
Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο, 13 Ιουλίου, με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ., θα παρουσιαστεί στο Θέατρο της Δωδώνης η «Ορέστεια» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο, η οποία θεωρείται μία από τις κορυφαίες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού. Η παράσταση εντάσσεται στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δωδώνης που υλοποιεί ο ομώνυμος Δήμος.
Πρόκειται για μια καινοτόμο δουλειά από το Εθνικό. Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζουν τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αρχαίου Δράματος. Η κάθε μια έχει αναλάβει από ένα έργο της «Ορέστειας» δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί το πρώτο έργο της τριλογίας, ο «Αγαμέμνων», σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσουν, σε ενιαία παράσταση, οι «Χοηφόροι», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, και οι «Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου θα ανοίξει στις 8:30 μ.μ..

Με δελτία εισόδου
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του υπό αναστήλωση αρχαίου Θεάτρου και της αυξημένης ζήτησης του κοινού, θα εκδοθούν από τον Δήμο Δωδώνης δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν, μέχρι την εξάντλησή τους, αύριο, Τετάρτη, από τις 6 μ.μ., στην είσοδο του Βυζαντινού Μουσείου στο Ιτς Καλέ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη κάλυψη των θεατών, το κάθε άτομο θα μπορεί να παραλάβει έως δύο δελτία όπως ανακοίνωσε ο Δήμος.
Σημειώνεται εδώ ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Δωδώνης, που πραγματοποιείται με δωρεάν είσοδο για όλες τις εκδηλώσεις του, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωδώνης, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ