Εκδήλωση τιμής για τις Ελ. Ζωγράφου, Μ. Κοτρότσιου και Αγλαΐα Χαραλάμπους

on .

EYERGETES 9 4 2019

• Την Ελένη Σόλωνος Ζωγράφου, τη Μερόπη Κοτρότσιου- Παπαθεοδώρου και την Αγλαΐα Χαραλάμπους, τίμησε σε πρόσφατη εκδήλωση ο Δήμος Ιωαννιτών για την προσφορά τους στην κοινωνική μέριμνα.
Για την Ελένη Ζωγράφου μίλησε ο πρώην δήμαρχος Τάσος Παπασταύρος. Αρχικά αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικογένεια των Ζωγράφων και συγκεκριμένα στον Χρηστάκη Β. Ζωγράφο από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου και τις μεγάλες ευεργεσίες του σε Κωνσταντινούπολη, Κεστοράτι και στη Νήσο Ιωαννίνων. Στη συνέχεια μίλησε για την ευεργέτιδα της πόλη Ελένης Ζωγράφου, κάνοντας αναφορά στη διαθήκη και τα περιουσιακά της στοιχεία και ολοκλήρωσε την ομιλία του για την κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας στο οικόπεδο που δώρισε η Μερόπη Κοτρότσιου - Παπαθεοδώρου.
Η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας, Ντίνα Μπακόλα από την πλευρά της τόνισε, πως «δεν λησμονούμε και δε θα λησμονήσουμε ποτέ τη μεγάλη προσφορά αυτών των γυναικών. Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τις τιμούμε για πάντα».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη αρχιμανδρίτης Θεόκλητος - εφημέριος της ενορίας Σταυρακίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους Ευεργέτες του Σταυρακίου, Μερόπη, Δημήτριο και Περσεφόνη Κοτρότσιου. Η Λαμπρινή Κοτρότσιου, αδερφή της διαθέτιδας Μερόπης Κοτρότσιου, ευχήθηκε το παράδειγμα των δύο ευεργέτιδων να ακολουθήσουν κι άλλοι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου παρουσίασε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Γιώτη, η οποία αναφέρθηκε και στην τρίτη ευεργέτιδα Αγλαΐα Χαραλάμπους, η οποία διέθεσε την περιουσία της για την προικοδότηση άπορων ορφανών κορασίδων.
Η αλλαγή του σκοπού της διαθήκης
Η κ. Γιώτη ανέλυσε το σκεπτικό της Δημοτικής αρχής για την πρόσφατη υποβολή αίτησης στο εφετείο με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας για αλλαγή του σκοπού της διαθήκης.
«Οι ανάγκες μιας κοινωνίας διαμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές. Εφόσον υπάρχει αδιάθετο ποσό και δεν υπάρχει ζήτηση για το αντίστοιχο βοήθημα, χρέος μας ήταν να εξετάσουμε άλλες κοινωνικές ομάδες και σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες προκειμένου να καλύψουμε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στην συζήτηση που έγινε στο Τριμελές Εφετείο πρόσφατα οι προτάσεις μας για τη χορήγηση επιδόματος αφορούσαν άγαμη, διαζευγμένη ή χήρα μητέρα ως επίδομα ανατροφής τέκνων. Μετά από προσηλωμένη εξέταση και ενδελεχή έλεγχο η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων και η Οικονομική Επιτροπή προέβη στα δέοντα. Ευελπιστούμε στην θετική κρίση της αίτησης», κατέληξε.