Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Στ. Καψάλης

on .

KAPSALIS

• Ένας από τους μουσικούς που έβαλε τη «σφραγίδα» του τις τελευταίες δεκαετίες στο δημοτικό τραγούδι, ο Σταύρος Καψάλης, «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή σε ηλικία 74 χρόνων. Είχε γεννηθεί στη Ζίτσα, όπου και σήμερα στις 3 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Κατάγονταν από μουσική οικογένεια και όντας δεξιοτέχνης του κλαρίνου, στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας είχε ηχογραφήσει εκατοντάδες τραγούδια με σχεδόν όλους τους σύγχρονους Ηπειρώτες ερμηνευτές. Για πολλά χρόνια εργάστηκε σε γνωστά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας, συμμετείχε σε μεγάλες συναυλίες δημοτικού τραγουδιού, σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ πολλές φορές φιλοξενήθηκε σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
• Συλλυπητήρια δήλωση έκανε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων. «Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ έναν σπουδαίο Ηπειρώτη μουσικό, έναν υπέροχο άνθρωπο και έναν καλό φίλο εδώ και πάνω από 25χρόνια, τον συγχωριανό μου Σταύρο Καψάλη. Ο Σταύρος θα ζει για πάντα στις καρδιές μας μέσα από τη μουσική του, μέσα από τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών του τόπου μας».
• Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ηπείρου. «Το ηπειρώτικο κλαρίνο κλαίει, η ηπειρώτικη μουσική παράδοση θρηνεί, η Ήπειρος και η ηπειρωτική αποδημία πενθεί. Ο Σταύρος Καψάλης, αντιπροσώπευε μια “σχολή” παιξίματος του ηπειρώτικου και ζαγορίσιου κλαρίνου, ένα παίξιμο που το χαρακτήριζε το λιτό και δωρικό ύφος, σε αντίθεση με το γενικώς παρήγορο, περισσότερο “διακοσμημένο” και τεχνικό παίξιμο άλλων μεγάλων οργανοπαικτών».
Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στην κηδεία τους και αντί στεφάνου θα καταθέσει ποσό σε ευαγές ηπειρώτικο ίδρυμα.
• Τέλος τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία Ζίτσας», η οποία εύχεται στη νέα γενιά μουσικών να βαδίσει στα μονοπάτια που χάραξε ο ίδιος, με σύνεση και αφοσίωση στην ηπειρώτικη μουσική.