Με τον «Μπιζάνιο Δρόμο» ανοίγουν αύριο οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Ιωαννίνων

on .

21 FEBROYARIOY APELEYTHEROSH

• Με τον Μπιζάνιο Δρόμο που θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή αρχίζουν οι φετινές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων, οι οποίες θα κορυφωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου με την μεγαλειώδη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Αύριο λοιπόν στον Μπιζάνιο Δρόμο, τον οποίο διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και τα Αθλητικά Σωματεία ΑΓΣΙ, ΕΚΑ Δωδώνη, Α.Ο. Σπάρτακος και Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων, θα τρέξουν 2.160 δρομείς. Όπως έγινε γνωστό, λόγω διεξαγωγής του αγώνα, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Αθηνών θα διακόπτεται κατά διαστήματα από την Τροχαία Ιωαννίνων από το ύψος της γέφυρας στο Μπιζάνι μέχρι την κεντρική πλατεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν κατά τις ώρες 10 π.μ. έως 12:30 μ.μ..
Εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν μεθαύριο, Δευτέρα στα Τσερίτσανα, όπου στις 12 μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Αγωνιστριών Γυναικών. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Η δράση του Ελληνικού Στρατού στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο». Στις 7.30 μ.μ. η Χορωδία των Γιαννιωτισσών Κυριών «Η Αγία Μαρίνα» θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων παραδοσιακά γιαννιώτικα τραγούδια, συνοδεία λαϊκών οργάνων. Προλογίζει η κ. Μαίρη Κωστή. Παραδοσιακή ζυγιά: Βασίλης Παπαγεωργίου, Δ/νση Χορωδίας Γεωργία Καρβούνη.
Την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στα οχυρά Μπιζανίου, στις 10.30 π.μ. θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση και θα ακολουθήσει στις 11.15 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο Μπιζανομάχων. Επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου (1912-1913) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.
Στην συνέχεια, στις 13.00 στην Τοπική Κοινότητα Μανωλιάσσας, στη θέση «Εικονίσματα» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Στις 7 το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση ζωγραφικής «Μνήμη Κώστα Μαλάμου» στην αίθουσα της ΕΗΜ.
Την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου στις 9.30 π.μ. θα γίνει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του Εμίν Αγά, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, στις 12.15 μ.μ. τελετή στη μνήμη των έξι παλλικαριών που έπεσαν στο Λόφο Δουρούτης και στις 13.00 τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Τύμβο Μπιζανομάχων στον λόφο Αβγού. Το βράδυ της ίδιας μέρας (7 μ.μ.) θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και ομιλίες της κ. Νεκταρίας Ζαγοριανάκου.
Στις 8.15 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο: «Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα» από την Συλλογή της Alpha Bank.
Ανήμερα της επετείου, την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11.10 π.μ. κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.