Η κτηνοτροφία μετράει αιώνες στην Ήπειρο!

on .

ARXAIOLOGIKO MOUSEIO KTHNOTROFIA

• Περιοχή ορεινή κατά βάση η Ήπειρος, δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων τόπος στον οποίο κυριάρχησε η κτηνοτροφική κυρίως δραστηριότητα, η οποία εξακολουθεί και στις μέρες μας να αποτελεί τον κύριο παραγωγικό της κλάδο.

Τι άλλαξε όμως στο πέρασμα των αιώνων; Όχι τόσα πολλά πράγματα όπως μπορεί να πιστεύει κανείς! Για παράδειγμα, αρκετά από τα εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας του 7ου ή 6ου αιώνα π.χ. στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα μοιάζουν πολύ μ’ αυτά που έχουν στη διάθεσή τους οι σημερινοί «συνάδελφοί» τους, με εξαίρεση φυσικά τον μηχανικό εξοπλισμό ο οποίος ήρθε ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου.
Τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στο χθες της κτηνοτροφίας και το σήμερα επιχειρεί να ανιχνεύσει μία νέα σημαντική περιοδική έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν αύριο, Κυριακή, ώρα 12.00, στην αίθουσα Διώνη του Μουσείου. Τίτλος της έκθεσης, «Βουκόλοι, μάγειροι, ποιμένες. Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο»!

Ο Κων/νος Σουέρεφ
«Η κτηνοτροφία, μία δραστηριότητα που αφορά τόσο μικρά όσο και μεγάλα ζώα, οικόσιτα, είναι ένα θέμα διαχρονικό για την Ήπειρο και η σημασία του να το αναζητήσουμε στην αρχαιότητα, σε κάθε εποχή, είναι ένα ζητούμενο το οποίο οι αρχαιολόγοι μας προσπαθούν μέσα από τις ανασκαφές και τις αρχαίες πηγές να αναδείξουν», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.
Όπως είπε, η έκθεση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να τη δουν σχολεία μέσω και εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες, ώστε, όπως σημείωσε, «το θέμα αυτό το τόσο επίκαιρο και γνωστό να αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις που να μας προβληματίσουν και να μας φέρουν μπροστά σε ζητήματα που κάποια από αυτά είναι παρόμοια με τα τωρινά αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που ήταν διαφορετικά καθώς οι εποχές αλλάζουν».
Αξιοσημείωτα στοιχεία για την κτηνοτροφική δραστηριότητα των αρχαίων χρόνων έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Κόνιτσας, του Μονοδενδρίου και της Βίτσας, αλλά και στην Δωδώνη. «Οι κτηνοτρόφοι της εποχής, είτε ήταν βουκόλοι, είτε ήταν ποιμένες είχαν πάντα κατά νου κάποια σταθερά στοιχεία που έχουν να κάνουν τόσο με το φυσικό περιβάλλον όσο και με τις επιλογές της εκάστοτε εξουσίας. Πρώτα ήταν μικροί αυτάρκεις οικισμοί, ενώ έπειτα δημιουργήθηκαν συστήματα όπου διαχειρίζονταν με άλλους τρόπους τα βοσκοτόπια και τα προϊόντα που προέκυπταν από την κτηνοτροφία όπως είναι το γάλα, το κρέας, το μαλλί και το δέρμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουέρεφ.
Συμπλήρωσε δε ότι η Ήπειρος υπήρξε μία περιοχή που αναπτύχθηκε μεν η κτηνοτροφία, χωρίς όμως ποτέ να υποβαθμιστεί η γεωργία και η αγροτική επάρκεια.

Εμπειρίες αιώνων…
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η αρχαιολογική τεκμηρίωση ως προς την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, συγκεκριμενοποιεί πραγματικότητες και εμπειρίες αιώνων, που βιώθηκαν από τα χρόνια των διάσπαρτων φύλων και συχνά απομονωμένων μικρών ομάδων, μέχρι τη συγκρότηση οργανωμένων οικισμών, κωμών, πολισμάτων, πόλεων και κρατικών μορφωμάτων, που επιχειρήθηκαν ιδιαίτερα στον 4ο αι. π.Χ., με τον Αλέξανδρο Α΄ Μολοσσό και κυρίως με τον Πύρρο, και φτάνει ως τα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ