Ξεχώρισαν τα «Φαντάσματα» του Θεόδωρου Παπαγιάννη!

on .

FANTASMATA PAPAGIANNH

Ένα βιβλίο που έχει… άρωμα Ηπείρου και αναφορά στο έργο ενός πολύ σημαντικού συμπατριώτη μας καλλιτέχνη διακρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού λαμβάνοντας ένα από τα φετινά Κρατικά Βραβεία Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Πρόκειται για το έργο της Έλσας Μυρογιάννη με τίτλο «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», έκδοση του 2016, το οποίο λαμβάνει το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Πέρα από τη συγγραφέα, το συγκεκριμένο Βραβείο αποτελεί μία ιδιαίτερη διάκριση και για τον ίδιο τον γλύπτη, στη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του οποίου εστιάζει το βιβλίο – λεύκωμα της Έλσας Μυρογιάννη.

Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής που αποφάσισε να βραβεύσει τη συγκεκριμένη έκδοση, «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», βιβλίο γραμμένο σε ύφος προσιτό στα παιδιά και εικονογραφημένο με φωτογραφίες από το αρχείο του Θεόδωρου Παπαγιάννη, εστιάζει στα εντυπωσιακά έργα που δημιούργησε ο γλύπτης και Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με υλικά που συνέλεξε μετά τα βίαια επεισόδια και την καταστροφική φωτιά στο Πολυτεχνείο το 1991.

Κάτι σαν βιογραφία…
Η Έλσα Μυρογιάννη επιλέγει το λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας διαγράφοντας έναν πλήρη κύκλο από τα παιδικά χρόνια του Ηπειρώτη καλλιτέχνη, ο οποίος ξεκίνησε από το χωριό του το Ελληνικό Ιωαννίνων, φοίτησε σε σχολεία, που όλα, από το δημοτικό σχολείο του χωριού του μέχρι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποτελούν προσφορά Ηπειρωτών ευεργετών και, αφού έμαθε, ταξίδεψε, είδε, δημιούργησε, δίδαξε, ξαναγύρισε στο γενέθλιο τόπο του και θεμελίωσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης».
Παρόλο που το κέντρο ενδιαφέροντος της καλαίσθητης έκδοσης είναι αναμφισβήτητα οι υπερμεγέθεις τοτεμικές φιγούρες των Φαντασμάτων, που σαν υπερκόσμια ξόανα και αποτρεπτικά σκιάχτρα έρχονται από το παρελθόν για να μας οδηγήσουν στο μέλλον, η βιογραφία του καλλιτέχνη δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη όχι μόνο να παρακολουθήσει την πορεία του γλύπτη μέχρι την κορυφαία στιγμή της δημιουργίας του, αλλά παράλληλα τον ενθαρρύνει να συνδέσει τα Φαντάσματα τόσο με το ελληνικό τοπίο, αγροτικό και αστικό, όσο κυρίως με μια πλούσια καλλιτεχνική παράδοση αιώνων. Και επιπλέον, αποκαλύπτοντας το ιστορικό συγκείμενο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν, καλεί σε έναν γόνιμο προβληματισμό για θέματα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον, όπως σημειώνει η επιτροπή, παρουσιάζει το κεφάλαιο που αναφέρεται στην επανοηματοδότηση των πολύσημων Φαντασμάτων, όταν τοποθετηθούν σε διαφορετικά χωροχρονικά περιβάλλοντα, π.χ. στο Μουσείο Μπενάκη εν μέσω οικονομικής κρίσης ή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου συνδυασμένα με συνθέσεις με θέμα το ψωμί, αποκτούν πρόσθετες θρησκευτικές και αρχετυπικές συνυποδηλώσεις.

Για την Πινακοθήκη Αβέρωφ…
Η επιτροπή συζήτησε για ένα ακόμη βιβλίο με Ηπειρωτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την έκδοση της Μαρίζας Νεκάστρο με τίτλο «Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ», (εκδόσεις Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ - Τοσίτσα 2016), το οποίο αποτελεί έναν εξαιρετικό εικονογραφημένο Οδηγό για νέους και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους επισκέπτες της Πινακοθήκης, αλλά αφορά κάθε φιλότεχνο, αφού η συγγραφέας, με τη βοήθεια 22 πινάκων της μόνιμης συλλογής καταφέρνει με τρόπο απλό και ενδιαφέροντα να ενημερώσει τον αναγνώστη για την εξέλιξη της ζωγραφικής στην Ελλάδα, αλλά και τα κυριότερα κινήματα και τάσεις της ζωγραφικής που παρατηρήθηκαν διεθνώς τον 19ο και 20ο αιώνα

Τα άλλα βραβεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Χαραλά για το έργο του με τίτλο «Μαύρο πρόβατο στο Τέξας», το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο Αχιλλέα Ραζή και στην συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη για το έργο τους με τίτλο «Μελάκ, μόνος», ενώ το Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού βιβλίου απονέμεται κατά στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το έργο της με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ