«Κραυγή αγωνίας» για το παλιό πέτρινο σχολείο στο Δίλοφο!

on .

SXOLEIO DILOFO

• Tι και αν βρίσκεται στο κέντρο του Ζαγορίου και σ’ ένα χωριό από τα πιο γνωστά της περιοχής, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος.
Το παλιό πέτρινο σχολείο στο Δίλοφο, κτίριο του 19ου αιώνα, κινδυνεύει σήμερα να καταρρεύσει εξαιτίας της απουσίας συντήρησης τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια!
Κραυγή αγωνίας για το διατηρητέο κτίριο που αποτελεί κόσμημα του Διλόφου απευθύνουν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αριστοτέλης Τριανταφυλλίδης και κάτοικοι του χωριού με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, την οποία κοινοποιούν και στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Μ’ αυτή ζητούν παρεμβάσεις στερέωσης του παλιού σχολείου πριν να είναι αργά, ενώ εκφράζουν ένα γενικότερο παράπονο για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για το Δίλοφο.

Παραδοσιακός οικισμός
Το Δίλοφο, το οποίο έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο προ εικοσαετίας περίπου μέσω της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Άγγιγμα Ψυχής», θεωρείται ως ο πλέον παραδοσιακός και καλοδιατηρημένος οικισμός του Δήμου Ζαγορίου και για το λόγο αυτό είναι το μοναδικό από τα 46 χωριά του που έχει κηρυχτεί από την Πολιτεία όχι μόνο παραδοσιακός οικισμός (ΦΕΚ 615/Δ/1-11-79), αλλά και διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 84/Β/5-2-1969), καθώς και ιστορικός τόπος (ΦΕΚ 284/11-07-2012- Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων).
Αυτό επισημαίνουν οι κάτοικοί του στην επιστολή τους προς τον Δήμαρχο συμπληρώνοντας με έμφαση: «Θα περίμενε κανείς ένας τέτοιος οικισμός, με τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, να έχει τη φροντίδα του Δήμου αλλά και τη φροντίδα της Πολιτείας, με σκοπό τη συντήρηση και την ανάδειξή του. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά, με αποτέλεσμα στο χωριό να υπάρχει μια κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, στο Δίλοφο δεν έχει γίνει κανένα έργο».

Το παλιό σχολείο
Περνώντας στην ουσία του θέματος οι κάτοικοι Διλόφου (εκτός από τον Πρόεδρο την επιστολή υπογράφουν οι: Ιωάννης Θεόπιστος, συνταξιούχος μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός, Μαρία Μπαλοδήμου, αρχιτέκτονας μηχανικός, Όλγα Πολυχρονιάδου, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, Κων/νος Μπασιούκας, συνταξιούχος γιατρός, Βασίλης Τσουκανέλης, στέλεχος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Ιωάννης Αναστασάκης, μηχανολόγος μηχανικός) επισημαίνουν πως «κορωνίδα» της εγκατάλειψης είναι το κτίριο του παλιού σχολείου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.
Σήμερα, όπως αναφέρουν, η κατάσταση του κτιρίου είναι τραγική και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην βορειοανατολική τοιχοποιία, προς την μεριά της πλατείας, η οποία στο παρελθόν δεν είχε επισκευαστεί όπως οι υπόλοιπες και σήμερα είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Στην περίπτωση αυτή, επισημαίνουν, είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει και τη στέγη και πιθανόν και τις υπόλοιπες τοιχοποιίες, οπότε θα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή του κτιρίου.
Για το εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, οι υπογράφοντες την επιστολή τονίζουν ότι επικρατεί απελπιστική κατάσταση, προσθέτοντας όμως ότι τώρα προέχει η σωτηρία από την κατάρρευση.

Κτίριο του 1855…
Το πέτρινο σχολείο Διλόφου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα παραδοσιακά κτίσματα όλου του Ζαγορίου που χρονολογείται στο 1855. Λειτούργησε ως σχολείο περίπου ως το 1950. Τη δεκαετία του 1990 έγιναν σε αυτό κάποιες εργασίες συντήρησης, που αφορούσαν την μερική επισκευή της τοιχοποιίας και την επισκευή της στέγης. Έκτοτε, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην επιστολή, «κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό, παρά τις έντονες προσπάθειες και διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων του χωριού και τις σχετικές δημοσιεύσεις του τοπικού Τύπου».

Ζητείται παρέμβαση
Οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον Β. Σπύρου καταλήγουν εκφράζοντας την αγωνία τους για την τύχη του επιβλητικού κτιρίου και χαρακτηρίζουν επιτακτική πλέον ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις αποκατάστασης σε αυτό. «Ως κάτοικοι του Διλόφου, βλέπουμε τη σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου και αισθανόμαστε τρόμο στην ιδέα και μόνο ότι αυτό μπορεί να καταρρεύσει και επιπρόσθετα να αχρηστεύσει την ωραιότερη πλατεία στο Ζαγόρι», σημειώνουν με έμφαση και καλούν τον Δήμαρχο να φροντίσει για την άμεση επισκευή του, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση και στη συνέχεια για την ανάδειξή του ως πολιτιστικού κέντρου για τις ανάγκες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Παρακαλούν δε τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη «να συμπαρασταθεί στις όποιες σχετικές ενέργειες του Δήμου, (δεδομένου ότι η αποκατάσταση του εν λόγω κτιρίου, είναι πολυσύνθετο έργο), όπως άλλωστε είχε ενεργήσει στο παρελθόν και για την συντήρηση της εκκλησίας του χωριού, σώζοντάς την από βέβαιη καταστροφή».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ