Με τον «Χρυσούν Αριστοτέλη» τιμήθηκε ο Αναστάσιος από το Α.Π. Θεσσαλονίκης

on .

XATZHKOSTA NOSOKOMEIO

• Με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον «Χρυσούν Αριστοτέλη», τιμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. 

Ας σημειωθεί ότι το βαρύτιμο αυτό μετάλλιο απονεμήθηκε το 1997 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον 2001 στον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, το 2006 στον αείμνηστο Εμμανουήλ Κριαρά και το 2009 στον Βασίλειο Σκουρή.
Η απονομή του μεταλλίου στον Προκαθήμενο της

κλησίας της Αλβανίας έγινε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, ο οποίος τόνισε στην προσφώνησή του ότι «πρόκειται για έναν όλως ξεχωριστό άνθρωπο. Κληρικό, καθηγητή, ιεραπόστολο. Έναν άνθρωπο του λόγου και της πράξης. Μια μορφή του πνεύματος και της δράσης. Έναν κήρυκα της σύνεσης και της παρέμβασης. Μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, η οποία με τον λόγο και το έργο της περιποιεί εξέχουσα τιμή στην πατρίδα μας, την Εκκλησία μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα του τόπου μας».
Και πρόσθεσε: «Σε έναν κόσμο καχυποψίας και μίσους, άγιε Αλβανίας, μας εμπνέετε σταθερά να αναζητούμε δρόμους καταλλαγής και συνεννόησης. Να μετατρέπουμε τις διαφορές μας σε γέφυρες γνωριμίας και αλληλοκατανόησης».

Ομιλία Αναστάσιου
Στην εμπνευσμένη ομιλία του με κεντρικό θέμα «ο θρησκευτικός πλουραλισμός και η ειρηνική συνύπαρξη», ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι είναι ωφέλιμη η προσπάθεια να αντλούνται χυμοί από τις υγιείς ρίζες του θρησκευτικού βιώματος και να προωθείται η κοινωνική ανάπτυξη και η πρόοδος, η συμφιλίωση και η ειρηνική συμπόρευση.
Διευκρίνισε ότι η συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, μπορεί γενικά να προέλθει από δύο αντίθετες αφετηρίες. Είτε από την αδιαφορία για τη θρησκευτική εμπειρία, είτε από την ενσυνείδητη βίωση της βαθύτερης ουσίας της θρησκείας. Αντιστρόφως, η θρησκευτική μισαλλοδοξία και η εχθρότητα ανάμεσα σε συνυπάρχουσες θρησκευτικές κοινότητες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν είτε από σπέρματα θρησκευτικού τύπου, έναν ακραίο φανατισμό, είτε από μη θρησκευτικούς παράγοντες, πολιτικούς, εθνικιστικούς, ψυχολογικούς, που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία για άλλες επιδιώξεις ιδιαίτερα με τους γείτονες και με όλους τους άλλους λαούς…

Ομόφωνο ψήφισμα
Στο ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου, που επιδόθηκε από τον κ. Μήτκα, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τιμάται για τους αδιάλειπτους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική ισότητα, για την αποδοχή των πάντων χωρίς φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, και γενικά για τη συνολική δράση και τη στάση ζωής του, όπως προέκυψε από το τεράστιο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του τόσο κατά την παραμονή του στην Αφρική ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), όσο και για το τιτάνιο έργο της εκ του μηδενός ανασύστασης και αναδιοργάνωσης της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Άλλοι ομιλητές
• Πτυχές αυτής της δράσης ανέλυσε και εξήρε ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης, λέγοντας ότι το ποιμαντικό του υπόδειγμα, αποτελεί οδηγό για την προσφορά σε πάμπτωχες χώρες του κόσμου.
• Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Αιμίλιος Μαυρουδής, παρουσίασε συνοπτικά το πλούσιο συγγραφικό έργο του Αρχιεπισκόπου, το οποίο αποτελείται από πολλές αυτοτελείς μονογραφίες, επιστημονικά συγγράμματα, αλλά και από συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι ένιω­σαν τη βεβαιότητα ότι μέσω του Αλ­βανίας Αναστασίου, ο Θεός πιστοποιημένα ανοίγει νέους ορίζοντες και καινούργια μονοπάτια. Αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος βιώνει ότι ο Θεός κινείται και ορίζει μ' ένα μυστηριακό τρόπο τα διαδραματιζόμενα.
Η. Μ.