ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗ: Ήρθε για να μείνει και για να υπηρετεί την (καλή) τέχνη!

on .

ekfrash

• Είχε πολύ κόσμο το βράδυ της Τετάρτης στον γραφικό πεζόδρομο της Αραβαντινού… είχε μουσική και χορό, είχε κέφι, μεζεδάκια, ποτά και μια ωραία μεγάλη τούρτα με πέντε κεράκια επάνω!
Αφορμή το πάρτι γενεθλίων του Θεάτρου Έκφραση που έκλεισε αισίως τα πέντε του χρόνια. Πέντε χρόνια γεμάτα, πλούσια σε καλλιτεχνική δημιουργία. Πέντε χρόνια με παραστάσεις κάθε είδους, από παιδικές υπερπαραγωγές μέχρι δραματικά έργα του Λόρκα, με θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, με φιλοξενίες γνωστών ξένων παραγωγών κάθε είδους, με σεμινάρια και παιχνίδι…
Η Έκφραση ήρθε στα Γιάννενα για να μείνει. Και θα μείνει, δεν υπάρχει αμφιβολία, όσο η ομάδα των νέων καλλιτεχνών που την απαρτίζει συνεχίσει αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Nα παράγει έντιμη τέχνη, καλό θέατρο… Και θα αφήσει ακόμα πιο έντονο το στίγμα της στα καλλιτεχνικά πράγματα μιας πόλης που, εδώ που τα λέμε, δεν της… τρέχουν απ’ τα μπατζάκια οι καλές πρωτοβουλίες που αφορούν στην τέχνη, με κάποιες, λίγες, εξαιρέσεις!
«Το ‘καψε», λοιπόν, την Τετάρτη το βράδυ η οικογένεια της Έκφρασης, η στενή δημιουργική της ομάδα παρέα με συνεργάτες, φίλους και μαθητές των εργαστηρίων της και καλά έκανε. Αξίζει να γιορτάζει κανείς τη δημιουργία. Και δικαιούται να κάνει σχέδια για ένα ακόμα πιο πλούσιο καλλιτεχνικά μέλλον, για μία ακόμα καλύτερη συνέχεια.
Χάρηκαν, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν και έδωσαν την υπόσχεση ότι προχωρούν παρακάτω ακόμα πιο δυναμικά, με το ίδιο κέφι και μεράκι για το θέατρο που τους διακρίνει απ’ το ξεκίνημά τους, το 2013, όταν άνοιξαν το πρώτο τους στέκι σε ένα νεοκλασικό κτίριο της Κουντουριώτου. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι…
Καίρια για την επιτυχία του πάρτι έξω από το Θέατρο της Αραβαντινού υπήρξε η συμβολή του γνωστού Γιαννιώτη DJ Χάρη Τσίτου, αλλά και του ταλαντούχου τραγουδιστή και κιθαρίστα Βαγγέλη Κοσίνα που τον διαδέχτηκε, παρουσιάζοντας με τη μπάντα του ένα πολύ… ζωηρό live! Εξάλλου, τις ευχές τους έστειλαν μέσω βίντεο γνωστοί ηθοποιοί και θεατρικοί συντελεστές για τα γενέθλια της Έκφρασης.

Το χθες και το αύριο…
Στην πορεία των πέντε αυτών χρόνων, στο ξεκίνημα της Έκφρασης, στο παρόν της αλλά και στο τι θα ακολουθήσει, αναφέρθηκαν με σύντομους χαιρετισμούς οι τρεις νεαροί καλλιτέχνες που δημιούργησαν τη θεατρική ομάδα.
Ο Χρήστος Χρήστου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Έκφρασης, ανέφερε συγκινημένος ότι «στην αρχή είχαμε σλόγκαν το ήρθαμε για να μείνουμε. Τώρα το αλλάζω και λέω, ήρθαμε γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε, να ψάξουμε, να επικοινωνήσουμε. Αποφασισμένοι να παλέψουμε γι’ αυτό που πιστεύουμε, ονειρευόμενοι ότι σημαντικό θέατρο μπορεί να γίνει και στην πόλη μας». Και συμπλήρωσε: «Το θέατρο, κακά τα ψέματα, έχει τυποποιηθεί, έχει γίνει προϊόν. Εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να μην μπούμε σ’ αυτό το μονοπάτι. Θέλουμε ενθουσιασμό, θέλουμε να εξελίσσουμε τη σημαντική αυτή τέχνη και εμάς τους ίδιους μέσα από αυτήν».
Από την πλευρά του ο Πέτρος Χριστακόπουλος ηθοποιός και παιδαγωγός θεάτρου σημείωσε: «Αυτά τα πέντε χρόνια τολμήσαμε, δημιουργήσαμε, χαρήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, παθιαστήκαμε, ιδρώσαμε, κάναμε λάθη, γιορτάσαμε επιτυχίες. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε πολλά ακόμα να… πάθουμε» και συνέχισε: «Το θέατρο είναι ίδιο με τη ζωή. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι το κατέχει απόλυτα. Σημασία όμως έχει κυρίως η οπτική μέσα από την οποία το προσεγγίζεις. Αυτή τη δική μας οπτική προσπαθούμε με τη δουλειά μας να εμφυσήσουμε στους σπουδαστές μας».
Εμφανώς συγκινημένη, τέλος, η Μίνα Παππά, επίσης ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρική παιδαγωγός, αναφέρθηκε στην επιλογή του ονόματος «έκφραση», τονίζοντας πως «δε μου άρεσε καμία άλλη λέξη. Μόνο αυτή, γιατί έκλεινε μέσα της πολύ περισσότερες έννοιες από οποιαδήποτε άλλη λέξη. Έννοιες που φαντάζεσαι με τα μάτια κλειστά. Όνειρα, προσδοκίες, φόβοι, ελπίδες… Τώρα όμως είναι κάτι τόσο συγκεκριμένο. Είναι τρόπος ζωής. Είναι η ματιά που βλέπω τα πράγματα. Είναι συγκεκριμένα ιδανικά. Είναι στιγμές. Μαθήματα ζωής. Είναι… εμείς»! Και κατέληξε: «Δεν ξέρω πού θα μας πάει η μοίρα, δεν ξέρω ποια έργα θα πετύχουν και ποια όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι μαζί σας θα συνεχίσω πάντα να παλεύω, να γελάω, να δημιουργώ, να τραγουδάω, να αγαπώ, να νιώθω, να ζω».
•••••••••••
Για τη νέα χρονιά το Θέατρο Έκφραση ενισχύει το διδακτικό του προσωπικό με τη σταθερή χορογράφο του Φανή Σκεντέρη, την καθηγήτρια φωνητικής και ορθοφωνίας Κατερίνα Βασιλείου και με τις παιδαγωγούς Άρτεμη Τορωνίδη και Χριστίνα Δάλλα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ