Λαμπρές οι εκδηλώσεις για τον εθνεγέρτη Άγιο Κοσμά

on .

AGIOS KOSMAS KOLIKONTASI 2018

• Με λαμπρότητα γιορτάστηκε επί διήμερο η μνήμη του εθνεγέρτη και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού.
Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά το Μοναστήρι στο Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, ενώ θρησκευτικές εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές όπως στο Γραμμένο, την Κόνιτσα και το Ράγιο Θεσπρωτίας.
Στο Κολικόντασι
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε και χθες στη Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι Βορείου Ηπείρου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις τελετές που έγιναν στη μνήμη του. Ανάμεσά τους και προσκυνητές από τα Γιάννενα με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Στη Μονή τελέστηκε θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου και παρουσία δεκάδων Ελλήνων και Αλβανών Ιερέων. Παράλληλα, έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου Κοσμά γύρω από το καθολικό του Μοναστηριού.
Tην Παραμονή το βράδυ τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού και η ευλογία των πέντε άρτων, καθώς και το Μέγα Απόδειπνο, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος.
Στην Ήπειρο
• Πολλές οι εκδηλώσεις για τον Ισαπόστολο Κοσμά και στην Ήπειρο. Στο Γραμμένο, το χωριό απ’ το οποίο κατάγεται ο Άγιος εκ πατρός, τελέστηκε προχθές βράδυ Ιερή Αγρυπνία. Η τελετή έγινε στον Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον οποίο εξάλλου φυλάσσεται τεμάχιο από το λείψανο του Πατροκοσμά, παρουσία πλήθους πιστών από τη γύρω περιοχή και τα Γιάννενα.
• Τη μνήμη του Αγίου τίμησε και φέτος με ιδιαίτερη επισημότητα η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Προχθές το απόγευμα, παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον φερώνυμο Ναό της Κόνιτσας και ακολούθησαν σύντομη λιτάνευση του Λειψάνου και της εικόνας του Αγίου. Χθες το πρωί τελέστηκαν στο Ναό του Αγίου Κοσμά Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ανδρέα. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι αρχές της περιοχής και εκατοντάδες πιστοί.
• Η μνήμη του Πατροκοσμά εορτάστηκε και στον ομώνυμο ναό του Ραγίου Θεσπρωτίας, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών από τα περίχωρα και την Ηγουμενίτσα. Την παραμονή εψάλη εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, προς το τέλος του οποίου λιτανεύτηκε η εικόνα του Αγίου πέριξ του ναού. Χθες τελέστηκαν Όρθρος και Θεία Λειτουργία, παρουσία του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τόσο στο εσπερινό κήρυγμά του όσο και στο χθεσινό, ο πρεσβύτερος - θεολόγος π. Ηλίας Μάκος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο άγιος Κοσμάς αγωνίστηκε για την πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων, θυσιάστηκε για να αναγεννηθούν οι ψυχές των πονεμένων και υπόδουλων».