Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο αύριο βράδυ σ’ όλη την Ήπειρο 

on .

PANSELHNOS

• Πιο ρομαντική βραδιά καλοκαιριού από αυτή της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου δεν υπάρχει και καθώς αύριο, Κυριακή το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την καθιερωμένη του… βόλτα στον έναστρο ουρανό, το γεγονός θα εορταστεί με ποικίλες εκδηλώσεις σ’ όλη την Ήπειρο.
Για χάρη της Πανσελήνου θα ανοίξουν τις πύλες τους αύριο βράδυ μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, τόσο στα Γιάννενα όσοκαι στους υπόλοιπους Νομούς, προκειμένου να φιλοξενήσουν επιλεγμένες πολιτιστικές διοργανώσεις, κυρίως συναυλίες ή απλά για να κάνουν οι πολίτες τον περίπατό τους απολαμβάνοντας τη μαγεία της φύσης σε συνδυασμό με το φεγγάρι.
Η πρωτοβουλία, όπως κάθε χρόνο, ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού που οργανώνει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Εφορείες Αρχαιοτήτων εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε συνολικά 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς μικρότερος από τις προηγούμενες χρονιές, που προφανώς δικαιολογείται από την έλλειψη επαρκούς προσωπικού στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.
Πανσέληνος στην Πλατεία!
Φέτος δεν έχει εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Ιτς Καλέ του Κάστρου, όπως συνηθίζονταν μέχρι και πέρυσι, εξαιτίας της γνωστής κόντρας του Δήμου Ιωαννιτών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων που ξέσπασε μετά τα γεγονότα το Its Kale Festival.
Οι Γιαννιώτες θα γιορτάσουν αύριο την Πανσέληνο στην Κεντρική Πλατεία, υπό τις μελωδίες των Αργυρώς Καπαρού και Σταύρου Σιόλα, δύο καλλιτεχνών που έχουν αφήσει ήδη ο καθένας τη δική του ισχυρή γραφή στην ελληνική μουσική σκηνή. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Οι δύο καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών, το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και μουσικές από τον τόπο της καταγωγής τους, Θράκη και Μικρά Ασία.
Στην αρχαία Δωδώνη
Εκδήλωση για την Πανσέληνο θα γίνει και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ο οποίος θα φιλοξενήσει αύριο μία μαγική βραδιά. Το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης θα υποδεχθεί το Νότη Μαυρουδή και τη Νένα Βενετσιάνου, σε μία μοναδική συναυλία με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ.. Η γνωστή τραγουδίστρια - τραγουδοποιός, ο συνθέτης - κιθαριστής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς αλλά και τόσο συναφείς δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.
…Και στο Μ. Γαρδίκι
Με συναυλία της σπουδαίας ερμηνεύτριας Γλυκερίας, θα γιορτάσει αύριο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο ο Δήμος Ζίτσας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, στο λόφο «Καστρί». Η μουσική βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η Γλυκερία μαζί με τον Βασίλη Προδρόμου και την ορχήστρα της θα ερμηνεύσει γνωστά και αγαπημένα παλιά και νέα τραγούδια δικά της και άλλων καλλιτεχνών. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 20:00 έως 24:00.
Σε Άρτα - Θεσπρωτία
Εκδήλωση για την Aυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει αύριο το βράδυ, ώρα 9 μ.μ. και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της γειτονικής πόλης. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, υπό το φως του φεγγαριού, το συγκρότημα Κέλτικης μουσικής Beer for Breakfast θα χαρίσει στους παριστάμενους μια ξεχωριστή γιορταστική, καλοκαιρινή εμπειρία με μουσική από την παλιά Ευρώπη και τα Κέλτικη Έθνη. Στις 8:30 μ.μ., πριν από τη συναυλία, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και στην περιοδική έκθεση σύγχρονης γλυπτικής της Ευδοκίας Παπαγεωργίου με τίτλο «Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο» από την ίδια τη γλύπτρια, καθώς και στις λοιπές περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας. Η είσοδος σε όλους τους χώρους του θα είναι ελεύθερη.
• Eκδηλώσεις με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει αύριο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Έτσι, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας θα γίνει μουσική εκδήλωση με τη χορωδία Βουνιατάδων Κέρκυρας. Ώρα έναρξης 9 μ.μ.. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Επίσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η μόνιμη έκθεση και το αίθριο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό από τις 8 μέχρι τις 11 μ.μ.. Η είσοδος κι εδώ είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ