Από τα εγκαίνια του Μουσείου Τέχνης «Υφαντής» στο Λιά...

on .

KOLEFAS GATZOGIANNHS

- Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζ. Πάιατ ήταν πολύ απλός και καταδεκτικός στη συμπεριφορά του. Μάλιστα χαιρετούσε τους πάντες, λέγοντας «καλημέρα» στα ελληνικά!.. 

- Ο Νίκος Γκατζογιάννης τον περίμενε στην είσοδο του χωριού, τον ξενάγησε στο πατρικό του σπίτι, όπου εκτυλίχθηκε η τραγική ιστορία της μητέρας του Ελένης και μαζί αποβιβάστηκαν στο χώρο του Μουσείου όπου ακολούθησε ο αγιασμός.

- Χωρίς προφανώς να καταλαβαίνει το τελετουργικό του αγιασμού, ο Αμερικανός πρεσβευτής με σεβασμό παρακολουθούσε την ακολουθία.

- Πραγματικά σεμνή και διακριτική η παρουσία της οικογένειας Υφαντή, που έκανε τη δωρεά. Μάλιστα, σε φωτογραφία του Μουσείου διακρίνεται ο Αλέξανδρος Υφαντής σε παιδική ηλικία στο Λια. Κανείς σχεδόν δεν γνώριζε στη Θεσπρωτία, μέχρι, που έγινε η χορηγία στο Μουσείο, ότι η οικογένεια Υφαντή καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό.
••••
- Σε μια γωνία καθόταν ο γνωστός συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου, στον οποίο, όπως και στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, που απουσίαζε, αλλά και στο Νίκο Γκατζογιάνη, υπάρχει χώρος αφιερωμένος στο Μουσείο. Δεν τον προσφώνησε κανείς, αλλά και ο ίδιος δεν επεδίωξε να κάνει αισθητή την παρουσία του, κάτι, που αποτελεί τρόπο και στάση ζωής γι' αυτόν. Ο Σωτήρης Δημητρίου αφήνει τα χνάρια του μέσα από τα έργα του, αποφεύγοντας την έπαρση του σπουδαίου...

- Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση, ήταν ο φίλος του Αμερικανού πρεσβευτή αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Παντελής Κολόκας και ο φίλος του Νίκου Γκατζογιάννη, από τους κοινούς αγώνες για το Βορειοηπειρωτικό, Μπάμπης Καραθάνος.

- Το γεγονός, εκτός από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καλύφθηκε και από αθηναϊκά, πράγμα, που σημαίνει, ότι δεν πέρασε απαρατήρητο.
Η. Μ.