Το ΔΗΠΕΘΕ «πρωταγωνιστεί» και με το άνοιγμα σε νέες συνεργασίες

on .

BAKALOPOYLOY DHMOPOYLOY

• Τη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου, καλωσόρισε χθες και επίσημα η Πρόεδρός του Αλέκα Βακολοπούλου, η οποία σε δηλώσεις ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στο  ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με γνώμονα τη συνέργεια και μετά την επιτυχημένη χρονιά εξωστρέφειας που ολοκληρώθηκε πέρυσι, φέτος «πρωταγωνιστεί» το άνοιγμα σε συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην περιοχή, στο ΔΗΠΕΘΕ, στους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης της Ηπείρου και της χώρας».
Η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗ­ΠΕ­ΘΕ και την Πρόεδρο, τόνισε πως ελπίζει να φανεί αντάξια της επιλογής αυτής και σημείωσε πως τον πρώτο μήνα παρουσίας της στα Γιάννενα, διαπίστωσε πως ήρθε σε έναν Οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί άρτια και δημιουργικά, έχοντας οργάνωση και τάξη, ένα ιστορικό ΔΗΠΕ­ΘΕ που αγαπούν οι πολίτες και έχει την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου. «Επιθυμία μας είναι όλοι μαζί και εγώ προσωπικά να εργαστούμε σε απόλυτη αρμονία με την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την περαιτέρω ανάδειξη του ΔΗΠΕ­ΘΕ Ιωαννίνων και της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. Στοχεύω σε έναν πολιτισμικό οργανισμό που απευθύνεται σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Σε μια δημιουργική κοινότητα που συνενώνει πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου, της τέχνης και του πνεύματος σε μια ευεργετική πολυφωνία με υψηλούς καλλιτεχνικούς στόχους….», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Πλούσιος προγραμματισμός
Αμέσως μετά η κα Δημοπούλου προχώρησε στην παρουσίαση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού για το 2018. Όσον αφορά τον τρέχοντα μήνα, θα γίνει από το ΔΗΠΕΘΕ το καθιερωμένο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Η Ημέρα φέτος είναι αφιερωμένη στα παιδιά, στους μελλοντικούς θεατρόφιλους και η γνωστή συγγραφέας και ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, θα βρίσκεται στα Γιάννενα, προσκεκλημένη του ΔΗΠΕΘΕ για να διαβάσει το μήνυμα, να αφηγηθεί παραμύθια και να συζητήσει με το κοινό για το παιδικό θέατρο.
Συνομιλίες: Με την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το ΔΗΠΕΘΕ εγκαινιάζει φέτος το νέο του πρόγραμμα «συνομιλίες». Μια φορά το μήνα διοργανώνονται «Συνομιλίες», με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης του Θεάτρου. Πρώτη καλεσμένη η συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου.
Τον Απρίλιο και με αφορμή το τέταρτο μέρος από τις «Λογοτεχνικές Γέφυρες» με τίτλο «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία», το ΔΗΠΕ­ΘΕ φιλοξενεί στο Θέατρο Καμπέρειο τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις. «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη;», του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη, το «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσιου, με τις Θεοδώρα Τζήμου, Βαλέρια Δημητριάδου και Χρύσα Κοταράκου, τον «Γάμο του Καραχμέτη», σε σκηνοθεσία Όλγας Λαζαρίδου και το «Μικρό Πόνι», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τη Ρηνιώ Κυριαζή και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο.
Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν διάφορες συνέργειες, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων, αλλά και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Ιούλιο και Αύγουστο, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Σημαντικός στόχος να συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα για το φετινό καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ σχεδιάζει την υλοποίηση Διεθνούς Θεατρικού Εργαστηρίου Δωδώνης.
Θα πραγματοποιούνται κύκλοι μαθημάτων με την συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και δασκάλων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μελλοντικά σε σταθερή βάση ένα Διεθνές Κέντρο Αρχαίου Δράματος στα Γιάννενα και στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.