Ο Υφυπ. Παιδείας Αγγ. Συρίγος προσκυνητής στους τάφους ηρώων του ’40 στους Βουλιαράτες

on .

BOYLIARATES SYRIGOS 10 8 22

• Ως ευλαβής προσκυνητής των ηρώων του 1940, που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας, βρέθηκε, σε ιδιωτική επίσκεψη, πρόσφατα στο στρατιωτικό νεκροταφείο Βουλιαρατών ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Στον μικρό κοιμητηριακό ναό της Παναγίας εψάλη τρισάγιο για τους πεσόντες  από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Στη συνέχεια ο κ. Συρίγος βρέθηκε πάνω από τάφους Ελλήνων στρατιωτών, με φανερή συγκίνηση,  γιατί το συναίσθημα ξεχείλισε.

Στη σκέψη του, αλλά και στην καρδιά του σαν φωτεινή ακτινοβολία πέρασε ο αγώνας τους μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της λευτεριάς και της πίστης, που δεν τα πρόδωσαν.

Κατόπιν ο υφυπουργός συναντήθηκε και είχε κατ' ιδίαν συνομιλία στο χωριό Βουλιαράτες με το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, ο οποίος του μίλησε για το μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για το οποίο ο κ. Συρίγος εξέφρασε το θαυμασμό του.  

Γέμισαν τα δύο νεκροταφεία…

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αγνοούμενες και όχι αγνοημένες ψυχές βρήκαν ανάπαυση, καθώς στο πλαίσιο συμφωνίας συγκροτήθηκε Ελληνοαλβανική Επιτροπή και από τον Ιανουάριο του 2018 έχει αναλάβει το έργο του εντοπισμού, της εκταφής, της ταυτοποίησης και του ενταφιασμού των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, που τα κόκκαλά τους μέχρι τώρα ήταν διασκορπισμένα στην ύπαιθρο, σε χαράδρες και λαγκάδια.

Συνολικά έχουν θαφτεί 1.107 νεκροί, από τότε, που ξεκίνησαν οι έρευνες.

Επίσημα από την αλβανική πλευρά τα νεκροταφεία Βουλιαρατών και Κλεισούρας αναγνωρίζονται ως στρατιωτικά, ενώ, επειδή δεν έχουν άλλη χωρητικότητα και απομένει η ταφή χιλιάδων ακόμη οστών, δρομολογείται η επέκταση του νεκροταφείου της Κλεισούρας.

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 1991, ως Πατριαρχικός Έξαρχος τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε γονατίσει σε σημείο, που ήταν πρόχειρα θαμμένοι Έλληνες στρατιώτες στην Κλεισούρα και θερμά είχε προσευχηθεί και για την ανάπαυση της ψυχής τους, αλλά και για να έρθει η ώρα της εκκλησιαστικής ταφής τους. Και ήρθε...

Το πνεύμα αυτών των ηρώων θα παραμένει αθάνατο και η θυσία τους θα αντιλαλεί τη φωνή του χρέους από των χρόνων τα βάθη και θα μας ηλεκτρίζει για να σταθούμε ψηλά...

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ