Πενήντα καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής σήμερα στο Μονοδένδρι

on .

MONODENDRI ANTAMOMA SYNENTEYKSH 9 8 22

• Μια συναυλία αυθεντικής Ηπειρώτικης μουσικής, θα δοθεί σήμερα, Τετάρτη, ώρα 8:30 μ.μ., στο εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο αντάμωμα 30 νέων οργανοπαικτών και 20 τραγουδιστών, που θα συμπεριλάβει σκοπούς και τραγούδια 16 ιδιωμάτων ολόκληρης της Ηπείρου και πολυφωνικά τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Πωγωνίου. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Ηπειρωτικής Μουσικής (ΔΙΚΗΜ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια», επιδιώκει να αποτελέσει ορόσημο διατήρησης της μουσικής παράδοσης της Ηπείρου και ανάδειξης του έργου μουσικών οικογενειών του τόπου μας.

Η συνέντευξη Τύπου 

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, εκ μέρους του Διεθνούς Κέντρου Ηπειρώτικης Μουσικής, ο κ. Στέφανος Καραπέτσης αναφέρθηκε στη συλλογή από 92 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 και θα παρουσιαστούν σήμερα στο αντάμωμα από τους ίδιους νέους καλλιτέχνες, που πλαισιώνονται από παλαιότερους μουσικούς. 

Το αντάμωμα πλαισιώνει χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων, με την Έφορο Χορευτικών Τμημάτων κα Ανδρομάχη Μπούνα – Βάιλα να κάνει λόγο για μια τιμητική παρουσίαση. «Είναι τιμή μας που θα συμμετέχουμε σε 10 μουσικές ενότητες με φορεσιές από την πολύτιμη ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, το οποίο συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής στην πόλη μας» σημείωσε η κα Μπούνα – Βάιλα.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ιωαννίδης εκ των διαχειριστών του ΔΙΚΗΜ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης» τόνισε ότι το αντάμωμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, καθώς αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια», ενώ υποστηρίζεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. «Αυτό που με συγκινεί είναι η ευκαιρία που δίνουμε σε νέους σε ηλικία μουσικούς, μετά από μια πολλή μεγάλη περίοδο απραξίας λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, να συνεχίσουν την ιστορία της παραδοσιακής μουσικής με σεβασμό στην αυθεντικότητα και την εξέλιξη της μουσικής στην Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι μουσικοί που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αμείφθηκαν για τη δουλειά και την προσφορά τους.