Στα αποκαλυπτήρια προτομής του Τ. Χαλκιά αναδείχθηκαν πτυχές από τη ζωή του…

on .

ZITSA APOKALYPTHRIA XALKIA

• Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα, Τάσου Χαλκιά, στον τόπο όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, την Κοινότητα Γρανιτσοπούλας, πραγματοποίησε σε μια σεμνή τελετή ο Δήμος Ζίτσας. 

Το βράδυ της Δευτέρας, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων Συλλόγων και δεκάδες κόσμου στην πλατεία Γρανιτσοπούλας ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με τον Λάκη Χαλκιά, γιο του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου και μοναδικού συνεχιστή της μουσικής παράδοσης της οικογένειας των Χαλκιάδων, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γνωστός γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. 

«Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν 30 χρόνια από το θάνατό του, έφυγε από κοντά μας στις 12 Αυγούστου 1992, πράττουμε το οφειλόμενο  χρέος μας και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι γι’ αυτό. Δημιουργήσαμε την προτομή του εθνικού μας κλαρινίστα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζίτσας στο χαιρετισμό του και πρότεινε, «να ξεκινήσει μία ακόμη προσπάθεια για τη δημιουργία Μουσείου Τάσου Χαλκιά ή της οικογένειας των Χαλκιάδων». 

Εμφανώς συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς παίρνοντας το λόγο αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εξέπεμπε ο πατέρας του και εκείνη η γενιά των  καλλιτεχνών. «Ο Χαλκιάς και η γενιά του, δεν απευθυνόταν σε εφησυχασμένους πνευματικούς ταγούς, απευθυνόταν στους ανήσυχους και σκεπτόμενους ανθρώπους. Απευθυνόταν στους νέους, που θέλουν να εκφραστούν και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική δημοτική μουσική δεν είναι σημαντική μόνο γιατί έρχεται από τα βάθη των αιώνων, αλλά γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθοδηγεί, εμπνέει και μας δίνει μοναδικές αισθήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ανθρωπιά του Τάσου Χαλκιά και η φιλική του διάθεση είναι απαιτητή ως ανάμνηση υπόδειγμα στη σκληρή εποχή μας όπου η κοινωνική αλληλεγγύη και ο ανθρώπινος παράγοντας κάθε μέρα που περνάει χάνονται και ισοπεδώνονται. Είναι μεγάλη η συγκίνηση, η χαρά και η τιμή μου, που βρίσκομαι για άλλη μια φορά σήμερα κοντά σας, σε μια τόσο σημαντική όσο και πρωτόγνωρη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του πατέρα μου». 

Πτυχές της ζωής του Τάσου Χαλκιά, αλλά και της προσφοράς του στη διάδοση και διάσωση της μουσικής μας παράδοσης παρουσίασε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Στέφανος Ντόβας που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. «Ο Χαλκιάς είναι ένας από τους καλλιτέχνες που ανέδειξαν το μουσικό πλούτο της Ελλάδας με απαράμιλλο τρόπο. Δικαίως καταλογίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς κερδίζοντας μια θέση μεταξύ των μεγάλων καλλιτεχνών του τόπου μας», υπογράμμισε  μεταξύ άλλων ο κ. Ντόβας.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Αντιπερειφεριάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας Δημήτρης Πανούλης και ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. 

Η βραδιά έκλεισε με δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν μοναδικά, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σάββας Σιάτρας, ο Δημήτρης Υφαντής και η Νότα Καλτσούνη με τη συνοδεία του Γιώργου Κωτσίνη και του  Βασίλη Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, του Θανάση Πρεμέτη στο βιολί, του Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο και του Κώστα Σιάτρα στο ντέφι.