Η ενορία Κεστρίνης σε μονές και αρχ/κούς χώρους της Θεσπρωτίας

on .

KESTRINH

Σε Μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας βρέθηκε η ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας, συμμετέχοντας σε εξόρμηση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού,  στο πλαίσιο γνωριμίας με τον τόπο μας, αλλά και επικοινωνίας των πιστών μεταξύ τους. Όπως ανέφερε ο π. Ηλίας Μάκος, αυτού του είδους τα οδοιπορικά, πέρα από τον εκδρομικό τους χαρακτήρα, που είναι απαραίτητος και αυτός στη ζωή μας, αποτελούν μια αφορμή και ευκαιρία ενότητας. 

Πρώτος σταθμός ήταν το νεκρομαντείο του Αχέροντα ή της Εφύρας στο χωριό Μεσοπόταμος, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι επισκέπτες επικοινωνούσαν με τις ψυχές των νεκρών. Επόμενη στάση η ιστορική Μονή Αγίου Δημητρίου του Ζαλόγγου, κάτω ακριβώς από το βράχο, που έπεσαν οι Σουλιώτισσες, όπου η υποδοχή από τις μοναχές ήταν θερμή. Μάλιστα, μεταξύ των μοναζουσών είναι και μια αδελφή με καταγωγή από την Κεστρίνη. Πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο αρχικά ιδρύθηκε σε υψηλότερο σημείο, άγνωστο πότε, ενώ στη σημερινή του μορφή κτίστηκε μετά το 1200, με το ναό να είναι περιορισμένων διαστάσεων. 

Κάποιοι από τους προσκυνητές ανέβηκαν στο μνημείο του Ζαλόγγου, όπου έγινε μια νοερή αναδρομή στο φωτεινό παρελθόν, που επιβεβαίωσε την συμβολή των Σουλιωτών στη διαμόρφωση της προεπαναστατικής, επαναστατικής και μετεπαναστατικής ελληνικής ιστορίας. Ακολούθησαν σύντομες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Κασσώπης και της Νικόπολης, καθώς και στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με περιήγηση και φαγητό στην πόλη της Πρέβεζας.