Με πανεπιστημιακούς και ερευνητές από Ελλάδα και εξωτερικό το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

on .

family photo 8

• Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Καστελλόριζο οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργάνωσαν το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, με την υποστήριξη του Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και οι Boston University Philhellenes. 

Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο έφερε τον τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 25 Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Harvard University, Stanford University, Boston University, Rio De Janeiro University, Macquarie University, Merrimack College Μασαχουσέτης, Ocean County College, NJ, Imperial College, Université de Toulouse 2 – Jean Jaurès, Université Paul-Valéry Montpellier, Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά. Από την πλευρά των ελληνικών ΑΕΙ, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Χαροκόπειο, Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου. Σημαντική ήταν η συμμετοχή ερευνητών από την Ακαδημία Αθηνών και τους φορείς Study in Greece, Αdvanced Media Institute,  American Bureau of Shipping κ.ά.

Το πρόγραμμα, όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων, περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, από τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Χρυσουλάκη και τον Α. Στεφανή, Στρατηγό ε.α., Επίτιμο Αρχηγό Στρατού, τ. Υφυπουργό Εθν. Άμυνας, και την Ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος Ν.  Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο περιελάμβανε επίσης αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης,  συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στο Μουσείο Γρίφων του Π. Χούλη, και στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινίας Mediterraneo η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. 

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης, Τρ. Αλμπάνης και κεντρικές ομιλίες οι Αντιπρυτάνεις Μ. Πασχόπουλος και Στ. Νικολόπουλος, η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Τζ. Παγγέ και η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Αικ. Πλακίτση. 

Τα πρακτικά του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα εκδοθούν το 2023 στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας, ενώ τα συμπεράσματα της δράσης θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο εκδήλωσης τον Οκτώβριο στην Αθήνα.